Förnyelse genom återvinning?

En vettig regel är egentligen att en partiledare som avgått också ska lämna den direkta politiken. När Lars Leijonborg avgick som partiledare för Folkpartiet var det också väntat att han skulle lämna sin ministerpost. Nu gör han det, om än två år senare än kutymen bjuder.

Annars har det ju varit på modet inom Alliansen den senaste tiden att återanvända gamla partiledare. Många blev förvånade när Carl Bildt 2006 återkom till politiken, som utrikesminister. Att Kd nu satsar på att återanvända Alf i EU-parlamentet är ganska märkligt. Förnyelse genom återvinning?

Fredrik Reinfeldts drag med Bildt, sett i efterhand, får nog betraktas som lyckat. Kd:s drag framstår mer och mer som en katastrof, en 70-årig gubbe i stället för en ung tjej.

Folkpartiets drag, att låta Leijonborg sitta kvar har både fördelar och nackdelar. Fördelen var stabiliteten i regeringen och inom Alliansen. Men nackdelen kommer nu: Folkpartiet blir tvugna att sätta in en ny minister som inte ens får ett år på posten innan nästa valrörelse. Rent taktiskt satt nog Leijonborg lite för länge. Eller?

Annonser

6 Responses to Förnyelse genom återvinning?

 1. elina skriver:

  Gubbe? Många arbetar in till döden idag. Min ”gubbe” slutade nyss 79 fyllt. Skulle vi inte vara flexibla med pensioneringen? Och återvinna?

 2. Andreas Krohn skriver:

  Elina: Jag tycker pensionålder borde avskaffas över huvud taget, det är ett ointressant begrepp.

  Bloggposten avser dock det PR-mässiga.

 3. Tharand skriver:

  http://tharand.blogg.se/2007/april/leijonborg-kunde-ha-varit-statsminister.html Idag kunde han ha varit statsminister. Istället var han med och bildade en ”Allians” som stjäl vår väljarmakt + riksdagens makt och överför den till politiker och Regering. så kan det gå…

 4. Olof skriver:

  Är det inte lite för tidigt att utmåla valet av Alf Svensson som en katastrof. Att han är man är väl snarast än fördel nu, annars så skulle det vara elva kvinnor och och sex män. Han är ju en erfaren politiker och lika vital som någonsin, fattar inte vad du har klaga på. Carl Bildt däremot är en katastrof, han verkar ju sköta utrikespolitiken efter eget tycke och egna principer och inte efter vad svenska folket tycker.

 5. Andreas Krohn skriver:

  Olof: Vad en person bedömer är inte lika intressant i PR-mening som hur det uppfattas av allmänheten. Kd har inga problem att använda Alf S så mycket de vill i den politiska debatten, oavsett vilket politiskt uppdrag han har. Alf är en av Kd:s viktigaste frontfigurer och definitivt en röstmagnet.

  Men bilden av att han knuffar ut en ung tjej kommer att påverka bilden av Kd negativt. Kd:s problem är att de har starkt stöd bland äldre väljare, men svårt att nå yngre. Det håller inte i längden.

 6. […] bloggar: Niklas Frykman, Krohniskt, Peter […]

%d bloggare gillar detta: