Fem frågor till Iran

När Irans president Mahmoud Ahmadinejad höll tal till nationen underströk han att det ”råder näst intill obegränsad frihet i Iran”. Med reservation för översättningen är det ändå värt att notera flera delar av formuleringen.

Bara i en diktatur måste ledarna påpeka för folket att det råder frihet. I andra länder upplever folk det i stället.

Formuleringen ”näst intill” är så klart en lek med relativism. Friheten utsträcker sig exakt så långt regimen tillåter. Där är Iran en diktatur ut i fingerspetsarna.

För i inget land råder obegränsad frihet. Men de flesta länder slår inte ner uppror med batonger och pistoler. Om nu protesterna är så obetydliga som regimen vill påstå har jag bara fem frågor till Irans diktatoriska ledning:

1: Varför är det då miljontals som protesterar?

2: Varför låter ni inte bara folk skrika sig hesa?

3: Varför vägrar ni dem tillstånd att demonstrera?

4: Varför tror ingen annan än ni på valresultatet?

5: Varför får omvärlden inte rapportera från Iran?

Annonser

23 Responses to Fem frågor till Iran

 1. Thor skriver:

  ”Friheten utsträcker sig exakt så långt regimen tillåter”

  http://www.youtube.com/watch?v=RPnQUcRqepQ&feature=related

 2. Andreas Krohn skriver:

  Thor: Skillnaden är att de som demonstrerar i Teheran vill ha demokrati.

 3. Thor skriver:

  Hvor er det demokrati ?
  Det er kanskje spørsmålet du bør stille deg selv.

 4. Andreas Krohn skriver:

  Thor: Vad är din poäng? Om den seriöst är att jämställa Iran med Sverige eller USA. Säg då det och var inte så feg! Den debatten är ganska lätt att ta.

  Om det är att iranierna inte ska vara ledsna eftersom poliser hindrar demonstranter även i andra länder. Säg det då. Var inte så feg!

  Om du har en annan poäng: var mer tydlig.

  På din fråga: Det som skiljer Iran från tex Sverige eller USA är inte att man får ha våldsamma oanmälda demonstrationer eller kasta sten på poliser. Det ska rimligen vara förbjudet överallt. Det som skiljer är att i demokratier får man demonstrera oavsett åsikt.

 5. Viking skriver:

  När man ser att ”Reportrar Utan Gränser” har kallats in så VET man att CIA ligger bakom hela upplägget med ”demonstrationer” etc.

  Folkets röst? Jojo!

  Freedom spels OIL! Även i detta fall.

 6. Andreas Krohn skriver:

  Viking: Imponerande att CIA lyckas mobilisera miljontals människor. Det måste ju bero på deras enorma fan club i Arabvärlden…

  Att folk skulle vilja ha fria val är väl alldeles för långsökt antar jag.

 7. hemlig skriver:

  Du borde skriva 6 frågor till Iran.

  Den frågan du har missat är:

  6. Hur kommer det sig att över hundratals politiker nekats att delta i valet och bara 4 MUSLIMER som fått delta? (De som nekade de hundratals politkerna har bra kontakt med mullorna)

 8. hemlig skriver:

  Andreas Krohn, bra sagt! Viking dagdrömmer tydligen.

 9. Viking skriver:

  Deja vu! Here we go again!

  Operation Ajax II!

  Så här såg första ” demokratiseringen” av Iran ut; http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Ajax

 10. hemlig skriver:

  Länkar till wikipedia -_-

  Att över miljoner demonstranter demonstrerar mot valet visar att folket i Iran är missnöjda! Inte bara med valet utan mullornas styre!

  Och innan du länkar till någon billig fakta sida, förklara min 6:e punkt. Varför bara 4 kandidater till presidentvalet, och varför ska mullorna bestämma kandidaterna?

 11. Viking skriver:

  Klart att dom är missnöjda! Mullorna styr med järnhand, men alternativet just nu om dom förlorar greppet är nog dessvärre att Iran snabbt blir en ny delstat i USA, så demokratiserings-processen måste få ta tid och vara fritt från påverkad av yttre makter, annars kommer landets resurser snart att vara en saga för den egna befolkningen, som vi sett i närområdet sas.

  En lite ”kul” jämförelse med USA; varför bara två presidentkandidater? Och vem bestämmer kandidaterna där? OCH; varför protesterar INGEN mot det?

  Undrar Viking

 12. Andreas Krohn skriver:

  Viking: Bra försök, men du röjer bara din okunskap. Det fanns 13 kandidater till det senaste amerikanska presidentvalet. Du har dem här: http://en.wikipedia.org/wiki/2008_Presidential_Candidates

 13. JF skriver:

  Jösses… Förekommer såna här diskussioner fortfarande? Krohn håller ställningarna.

 14. Viking skriver:

  Det kan diskuteras, men om det är din enda kommentar så är jag mycket nöjd ändå!

  God natt och lycka till Iranska folk!

 15. Bosse skriver:

  Ja, men:

  -I Sverige får vi inte välja våra ledare, de väljs indirekt av ett parlament.
  -Vi har public service (statlig television och radio)
  -Våra tidningar ägs antingen av politiska krafter (t.ex. Aftonbladet) eller av två stora mediakoncerner (Schibstedt, Bonnier)
  -Vår statschef är en kung
  -Vi har tydliga korporativistiska tendenser (Socialdemokraterna, LO och Svenskt Näringsliv)
  -Uppstickarpartier behandlas i regel dåligt, samt har svårt att komma till tals eftersom dagspressen är bunden till politiska partier
  -Mycket av makten är idag flyttad till Bryssel. Valdeltagandet är väldigt lågt, och mycket av makten finns fortfarande hos kommissionen, vilken inte utses av folket. Den svenska representanten utses av en regering som utses av riksdagen som utses av folket. Det ni! Det är sämre än Iran.

  Om media i Iran skulle vilja säga att Iran inte borde godkänna ett svenskt val, skulle de ganska lätt kunna övertyga det iranska folket om detta med hjälp av fakta.

 16. Andreas Krohn skriver:

  Bosse: Den övre uppräkningen är för svag att bemöta. Vi har yttrandefrihet, rätten att starta nya tidningar eller TV-kanaler eller vad du vill. Det är viss skillnad mot att bli fängslad för sina politiska åsikters skull. Om du nu tycker att det är sämre än Iran får du väl göra som smarta iranier gör: söka politisk asyl i ett annat land.

  Allt du räknar upp av ovanstående är resultat av demokratiska beslut. Att du sedan inte respekterar eller gillar dem är inte ett demokratiskt problem. Det visar bara att de som tycker som du tillhör olika minoriteter.

  Problemet med jämförelsen med Iran och val är att ingen demonstrerade över det svenska valresultatet. Inte ens i de tidningar som direkt ägs av den nuvarande politiska oppositionen hävdar något valfusk.

  Men du berikar min världsbild när du uttrycker dina åsikter!

 17. Bosse skriver:

  Kanske är det så att det är antidemokratiska intressen som demonstrerar i Iran just nu? Varför är du så säker på att de som demonstrerar just nu har altruistiska motiv?

 18. Bosse skriver:

  ”Vi har yttrandefrihet, rätten att starta nya tidningar eller TV-kanaler” – ja, men om du ska kunna konkurera på samma villkor som de andra behöver du pressstöd. Beslut om detta fattas av politiker. Du vet väl att SVD får stora summor av våra skattepengar varje år? Att starta en TV-kanal får du heller inte göra hur som helst, det är reglerat ganska noga.

  Det är farligt för demokratin när folk som du med hull och hår sväljer allt som media serverar dig. Du är samtidigt väldigt hemmablind då du inte verkar se våra egna problem med korruption, svågerpolitik och likriktning av riksdagen.

  Snart har vi ännu hårdare kontroll av Internet, mer censur och mer övervakning av telefonsamtal och SMS.

  Passa även på att blogga, snart kanske du även måste stå som ansvarig utgivare i ett centralt EU-register samt vara skyldig att upplåta plats åt de politiker du kritiserar (ja, detta har behandlats av EU, och kommer nog snart tillbaka – ompaketerat i en ny proposition)

 19. Per Larsson skriver:

  Spärra in dåren thomas från norge, han är patologisk jude hatare, finns på varenda jävla sajt, allvar han är sjuk, svammlar tusentals år tillbax i tiden, oförmogen att fatta nuet!!!!!!!

 20. Andreas Krohn skriver:

  Bosse: Jag bloggar på en blogg placerad i USA. Den får tom EU svårt att komma åt. Jag är dock inte särskilt rädd att någon skulle stoppa den. Jag bor i ett land som har haft yttrandefrihet bland de längsta i världen. Förslaget att registrera bloggar röstades ner så fett att det inte lär komma tillbaka igen.

  Du är dessutom rejält tekniklåst i gammal teknik. Man behöver inte annat än en dator för att starta varken en TV-kanal eller en tidning. 300 000 bloggar i Sverige tyder väl knappast på brist på yttrandefrihet?

  Om du sedan tycker att jag är en fara för demokratin får stå för dig. Eftersom du tycker att Iran är ett mysigt samhälle är jag gärna en fara för demokratin i dina ögon. Din syn på demokrati skulle jag inte ta i med tång.

 21. Per Larsson skriver:

  lr thor kallar han sig här o nu, sorry, senast va de thomas, plz säpo, ta ” thors ” ip-add!!!

 22. reidar skriver:

  Alle i hele verden er klar over at han er en farlig despot som snart sitter paa atomvapen som han utentvil bruker umiddelbart mot Israel. Bare Stoere og kompaniet synes at dialogen med denn idioten hjelper. HVORFOR!!!! Naar hele verden vet at denne despoten sammen med kamerat Store og kompaniet er stoerste bidrageren til terrorist organisasjon Hezbolla/Hamas da lurer jeg paa hva som skjer naar disse sosialistene taper valget senere .

%d bloggare gillar detta: