Spel för galleriet

Irans väktarråd meddelar att det inte blir något nyval i Iran. Någon förvånad att en diktatur inte vill riskera sin egen existens? Självklart var det bara ett spel för galleriet att låta utreda valet.

Iran har i stället börjat hota omvärlden att inte lägga sig i. I danska Berlingske Tidende skriver Irans ambassadör att:

– Islamiska republiken Iran håller ett skarpt öga på olika länders attityder till den aktuella utvecklingen i Teheran och kommer utan tvekan att klargöra sin ställning gentemot ansvarslösa och uppviglande kommentarer från regeringar i andra länder. De som uttalar sig ansvarslöst och som piskar upp stämningen kommer att få en minnesbeta.

Frågan är vad som händer nu, kommer regimen att lyckas tysta sina kritiker. Eller falla? Frågan är också vad vi då får i stället. Det är inte så enkelt som att skurkar står mot hjältar. Iran är ett komplicerat land med en religiös övermakt som också bidrar till att det inte är folkvilja som gäller.

Men demonstrationerna och debatten är ändå ett sundhetstecken. Omvärldens ögon riktas mot ett land som ligger långt ifrån demokrati. Det som till slut fäller diktaturer är en kombination av omvärldens tryck och den egna befolkningens vilja till frihet.

Annonser

11 Responses to Spel för galleriet

 1. jojo skriver:

  Varför blåses detta upp så av västvärldens medier? Det är mer intressant.
  I Iran lär det inte vara särskillt uppmärksammat, enl Iranier där.

 2. Dumbo skriver:

  @jojo
  Näe det brukar vara så i diktaturer att man inte uppmärksammar protester eller större händelser som kan skada regimen. Ta tjernobylolyckan i forna sovjet tex. Informationen om vad som hänt uppmärksammades i västerländska medier långt innan det togs upp i sovjet (och då först när den hösta partiledningen bestämt så). Centralstyrda nationer fungerar på det här sättet, det är inget nytt.

 3. Anders skriver:

  Det där inlägget får du nog förklara lite bättre, vad är det medierna blåser upp och vilka säger att det inte är uppmärksammat i Iran?

 4. Anders skriver:

  Jag menar att jojo bör förklara bättre.

 5. Nisse skriver:

  Jojo, sitter du på iranska ambassaden och pressar ur dig dynga på bloggar och sprider falska meddelanden på twitter mm? Fatta att den iranska regimen är genomrutten, folket vill inte ha en regim baserad på skäggiga präster som tror att vi lever på 1300-talet.

 6. Nizze W skriver:

  All heder åt Danmark som blir kritiserade av en av världens mest vidriga diktaturer. Att vara hatat av en Diktator eller av en Diktatur är en merit och visar att Danmark vågar stå upp (igen!!!!) mot diktatursvinen i Iran.

  Det Iranska folket har dock visat att man VILL HA demokrati och mänskliga rättigheter, inte mänskliga stympningar elelr steningar av våldtagna kvinnor.

  Heja Danmark, kom till Sverige och läxa upp våra FEGA politiker som inte vågar säga ifrån mot kräken ute i världen.

 7. inke skriver:

  Risken är nu att regimen stärker sitt grepp om makten ytterligare. Den har alla ess i ärmen gentemot omvärlden som nu ju vill sträva efter mer fredliga förhållanden.

  Ingen vill ju ha inbördeskrig eller liknande kaos i iran. Det är ganska retfullt att en handfull människor så kraftigt kan påverka situationen för en hel värld och inte minst ett helt land, iran som har så många människor. Det är vore väldigt synd om man fortsätter att demonisera varandra (länderna, folken) då detta enbart gynnar dem som vill styra och ställa med hårda grepp och våld.

 8. Fredrik skriver:

  Jag tycker det är märkligt att Iran hävdar att väst blåser upp oron i landet genom felaktig information i medierna. Fungerar inte deras censur längre?

 9. MarockanArab skriver:

  Iran lär endast hämnas på den del av folket där som stötts av västerländska länder. Otroligt tragiskt att så många i Väst vill trotsa Iran och stödja en specifik del av dess befolkning, trots vetskapen om att detta endast leder till mer lidande för de demonstrerande. Det är enkelt att sitta vid taco-bordet och kräva dmeokrati, men hur kan man strunta i att detta överdrivna ensidiga stöd från oss ”här” leder till hemska repressalier mot andra ”där”. Fortsätt ät Taco och kräv demokrati.

 10. jojo skriver:

  Jag ifrågasätter allvaret i reaktionerna på ett ev valfusk. Kanske är det västerländska/amerikanska intressen som styr. Och i så fall vad vill dom?

  Informationen om läget i Iran har jag från iranska flyktingar i Sverige. De bedömer att den som vann valet har de flesta med sig. TYVÄRR!!

  Själv funderar jag alltid på vem och vad som styr medierna.
  Vad gäller valet tror jag att iranierna i gemen fortfarande röstar proreligiöst och ger fan i demokrati. Men jag är ingen expert på det området.
  Men mina sagesmän är det.
  Låt er inte bli lurade!

 11. jojo skriver:

  Jag frågade min iranska kontakt mer om detta. Han sa. Jag blir så jävla provocerad över att detta uppmärksammas så, medan den kamp mot diktaturen som försiggår hela året inte tas upp alls. han misstänker att det ligger något annat bakom den uppmärksamhet.

%d bloggare gillar detta: