Hägglund fortsätter att reta folk

Kristdemokraternas största hot är att folk glömmer bort att de finns. Att de helt enkelt blir för små och för irrelevanta för någon att rösta på.

En strategi att undvika detta är att synas och skapa fiender i den allmäna debatten.

I dag föreslår partiledaren Göran Hägglund höjd skattalkohol. Varken svenska folket eller övriga Alliansen håller med. Det är nog heller inte vad det handlar om. Hägglund vet att det inte finns en chans i helvete att få med sig mer än några nykterister i Folkpartiet på förslaget.

Men han vinner två saker: Uppmärksamhet är den uppenbara. Men den andra är mer intressant: säkert håller betydligt fler människor än de som röstar på Kd med honom. Han kan därmed sno väljare från andra partier. Är det någon kraft i Sverige som verkligen har haft inflytande i Sverige är det nykterister och förmyndare. Tyvärr.

Annonser

6 Responses to Hägglund fortsätter att reta folk

 1. farmorgun skriver:

  Nykterister och förmyndare – det är väl intressant om något. Har du någon teori om varför?

 2. Andreas Krohn skriver:

  Ja. Fast det kräver ett långt svar som nog borde bli en egen bloggpost… Men enkelt uttryckt kan man väl säga att Sverige är ett av de bästa länderna för politiker som vill fiska röster genom att lägga sig i medborgarnas liv. Folk vill inte själva välja om de ska ha cykelhjälm, de röstar i stället på politiker som tvingar dem att ha det.

  Nykterister har varit överrepresenterade i riksdagen i 100 år. Någon skämtade att riksdagsledamöterna till 1/3 är nykterister, 1/3 är alkoholister och 1/3 är nya. Det är lyckligtvis inte sant.

 3. […] Bloggar: Krohniskt […]

 4. John skriver:

  Välkommen till närmaste sjukhus
  och alkoholakuten där.
  Stanna ett par timmar och se
  vad alkoholen kan ställa
  till med.
  Där finns a-lagare, piloter,
  it-konsulter, brevbärare, förskollärare
  och en dag kanske även du????????

 5. Andreas Krohn skriver:

  John: Min huvudpoäng med inlägget var egentligen PR-delen av Hägglunds utspel. För att reda ut sakfrågan krävs en längre blogpost. Jag delar i huvudsak Kent Perssons linje (länkad ovan).

  Men jag håller inte med dig om att vi ska utforma en politik enbart utifrån enbart de runt 5-10 procent som har problem med alkoholen. Lika lite tycker jag att spelpolitik ska utformas utifrån de två procent spelberoende eller att vi ska använda anorektiker som norm för kostråd.

  Ingen förnekar att det finns problem med alkohol. Men heller inte att det finns folk som tycker att en riktigt bra Amarone spöar det mesta. Eller att Alois Kracher kan (kunde) tillverka Eiswein som överträffar nästan alla efterrätter.

 6. Mikael skriver:

  Jag tror bara Hägglund försöker tänka som Borg. Med stadsbudgeten. Och då menar han inte skatteINTÄKTER som är växelpengar jämfört med de 160 miljarder som alkoholrelaterade UTGIFTERNA är.

  Borg och varenda kotte som tittade på frågan med ekonomi för ögonen skulle förmodligen komma till samma slutsats. Men här är det Hägglund som är The Messenger eller Isbrytaren.

%d bloggare gillar detta: