Den värsta krisen har varit

Samtidigt som Barack Obamas rådgivare spår än värre kris kommer positiva signaler från ett av Sveriges största företag, Ericsson. Man kan konstatera att båda bilderna säkert är sanna. Vi kommer under det närmsta året få vänja oss vid både goda och dåliga prognoser.

Men på ett sätt kan man ändå säga att den värsta krisen är över. Vi har vant oss vid krisbesked och blir därmed inte lika chockade när en fabrik lägger ner eller när prognosmakarna kommer med dåliga siffror. Ekonomin håller fortfarande på att bearbeta krisen men arbetet är i alla fall igång. Det enda man kan säga historiskt om lågkonjunkturer är att de i alla fall alltid följts av en högkonjunktur. Men hur långt det är dit går inte att säga. Inte heller kan vi vara säkra på vägen dit.

Fredrik Reinfeldt, som EU:s ordförande, kommer att få ägna mycket tid åt den ekonomiska krisen. Vi har säkert inte sett det sista av stimulanspaket, men det är tveksamt om det egentligen gör så mycket nytta. Lösningen ligger mycket i psykologi. När de personer som fortfarande har jobb känner sig säkra på att så förblir, kommer de att börja spendera av det de nu sparar. Företagen kommer att våga satsa igen och hjulen drar igång igen.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: