Försvarets ekonomiska urkraft

Alla regeringar har försökt, men ingen har lyckats. Den största ekonomiska urkraften i svensk ekonomi kan finnas i vår krigsmakt. Det tycks vara helt omöjligt för försvaret att hålla sina budgetar, alltid finns något som går snett.

Utbyggnaden det nya datasystemet PRIO kommer att bli 100-tals miljoner kronor dyrare än beräknat. Statskontoret kritiserar, men tycks inte finna någon lösning.

Det är knappast första eller sista gången vi hör att försvaret har budgetproblem. Det är mer eller mindre legio för regeringar att behöva pumpa in extrapengar eller vidta drastiska åtgärder för att få ordning på försvarets ekonomi.

Kanske ligger problemet i för många höga officerer och för få ekonomer?

————————————-

Tokmoderaten och Wiseman bloggar bra om detta.

Annonser

3 Responses to Försvarets ekonomiska urkraft

 1. Thomas de Ming skriver:

  Vad tror du om att det är både för många officerare och ekonomer? Om man bara låter ekonomer lösa ekonomiska problem så får man ekonomiska problem. Samma sak gäller för alla yrkeskategorier.

  Man har en tendens att bara se problemdefinitioner som ligger inom synfältet i sin egen referensram.

  Jag tror att det är för få kompletterende kompetenser och för lite simulering som ligge rbakom problemen.

 2. Wiseman skriver:

  Ekonomerna inom Försvarsmakten är faktiskt inte officerare.

 3. goran skriver:

  Förr övade krigsmakten soldater på Järvafältet för att hålla utlänningar utanför Sveriges gränser. Sedan döpte man om krigsmakten till försvarsmakten och satte en vapenvägrare som försvarsminister. Nu kan inte försvarsmakten ens hålla utlänningar utanför övningsfältets gränser. Beror det på att pengarna har gått till värdelösa IT-system?

%d bloggare gillar detta: