LAS och Moderaterna

Svenskans ledare i dag om LAS (lagen om anställningsskydd) är bra och träffande. LAS sägs i retoriken leda till en sak, men leder i verkligheten till något helt annat.

Egentligen inte särskilt förvånande att en lag, tänkt att reglera 1970-talets arbetsmarknad, inte längre fungerar en bit in på 2000-talet. Verkligheten har sprungit ifrån tanken om livstidsanställningar och fabriksarbetare. Näringsminister Maud Olofsson vet detta och säger det också öppet.

I Svenskans ledare sägs om moderaterna:

Från att ha varit på det klara med att las skapar problem iklär man sig allt tätare vävda skygglappar.

Det är både sant och falskt. Sant eftersom den öppna retoriken säger att de inte vill ändra i LAS. Falskt eftersom de ofta ändå erkänner att problemet finns, särskilt för ungdomar. Problemet för Moderaterna består också i att de förgäves väntar på att detta ska lösas av arbetsmarknadens parter. Men det kommer inte att ske, i alla fall inte fullt ut.

LAS är nämligen en lag. Därmed ändras/skotas den av riksdagen. Bakgrunden till lagen är att en tidigare socialdemokratisk regering gick in i det område som egentligen skulle tillhöra arbetsmarknadens parter. I och med LAS flyttades makten från ett jämviktsläge mellan parterna till en fördel för facket. Facket fick lagstiftaren på sin sida.

Om uppsägningar och turordningsregler ska lösas av arbetsmarknadens parter, vilket är en god ordning och att föredra före lagstiftning, måste regeringen först avskaffa LAS. Då återgår vi till ett jämviktsläge, utan lagstiftning beställd av endera parten. Därefter kan arbetsmarknadens parter, arbetsgivare och fack, sätta sig vid förhandlingsbordet.

Att avskaffa LAS skulle inte leda till ett arbetsmarknadens vilda västern. Men det skulle leda till förhandlingar och förhoppningsvis ett resultat som kan accepteras av såväl arbetsgivare som fack.

—————————————–

Linda Norberg och Niklas Elert bloggar bra om detta.

Annonser

One Response to LAS och Moderaterna

  1. […] 1: Moderaterna tror i grunden genuint på att arbetsmarknaden fungerar bättre utan omfattande lagstiftning. Att sätta igång att reglera arbetsmarknaden gör också regeringen ansvarig för dess funktion. Men det håller egentligen inte, LAS är just en lag, vilket jag utvecklar i posten: LAS och Moderaterna. […]

%d bloggare gillar detta: