Ska Stockholms vinnas med kommunism?

Förvisso inte nytt att Socialdemokrater är skeptiska till vinster i servicesektorn, men ändå förvånande att dagens utspel från Carin Jämtin kommer nu. Med klassisk marxistisk argumentation, att pengar alltid gör störst nytta i offentlig ägo, vill Jämtin förbjuda vinst i privata företag som utför offentliga välfärdstjänster.

Man kan ställa sig frågan varför bara tjänster ska omfattas av vinstförbudet. Om nu pengar – och i synnerhet vinster – naturligen ska tillhöra staten, varför begränsa sig vid tjänster? Varför inte begränsa möjligheten att tjäna pengar på att anlägga vägar, att bygga skolor, sälja pansarvagnar och allt annat statliga pengar används till?

Men märkligast är ändå att utspelet kommer från det ledande (s)-namnet i Stockholm. Är det någonstans denna typ av argument inte lär gå hem så är det i borgerliga Stockholm. Folk är inte rädda för företagare i Stockholm. Inte heller tror de att friskolor eller privata äldreboenden är så hemska som de i bland beskrivs. I Stockholm är de en del av vardagen.

Mona Sahlin kommer att få anstränga sig för att hantera detta. Lars Ohly är garanterat överlycklig, medan det friskolevänliga Miljöartiet knappast blir imponerande. Ska bli intressant att se om (s)-kongressen antar detta. Några sossar inser att detta är vansinne, andra stödjer förslaget.

Om sossarna i Stockholm ska driva denna typ av vänsterpolitik kan nog Sten Nordin och Moderaterna lugnt sitta kvar och styra Stockholm i fyra år till.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: