Läraren som tjänar 20 miljoner

Läste du om läraren som fick en lön på 20 miljoner kronor? Nej, inte än. Dit har tidningarnas logik inte kommit ännu. Men skulle mycket väl kunna.

En lärare som anställs vid 25 års ålder kommer fram till pensionsavgång att tjäna runt 20 miljoner kronor, med inflationsjustering. Om man dessutom antar att personen har normala pensionsförmåner och lever till 85 års ålder kan man lägga på i alla fall 7-8 miljoner ytterligare. På tidningsspråk skulle detta kallas för en skandalös miljonfallskärm. På vanlig svenska dock en halvkackig pension.

För så räknar vi vanliga människor inte lön. Men vi njuter högeliga när tidningarna gör det åt oss. Inte för lärare, men för politiker och höga tjänstemän. När vi ser ett avgångsvederlag på 10 miljoner kronor vill vi innerligen förfäras över den höga summan. Att det sedan rör sig om en period på flera år och att 57 procent går i marginalskatt är inte lika kul att skriva eller bry sig om. Då pajar ju dramaturgin.

Därför blir det rubriker när Margot Wallström får en pension på 80 000 kronor och ett avgångsvederlag. Att det ”bara” är 40 procent av hennes lön är inte lika kul att skriva. Det är roligare att ta summan, multiplicera med 12 månader, inflationsuppräkna och anta att hon lever till 85 år. Först då kan vi få fram hisnande summor, i alla fall 20-30 miljoner kronor. (Not för den cyniske, ungefär som en lärarlön). Och sedan uppröras över det hela. För inte fanken hade någon väntat sig rubriken: Margot Wallström får bara 40 procent av sin lön i pension?

Vill du nu ta detta som ett försvar av höga pensioner? Gör gärna det! Gnäll på! Aftonbladets ekonomichef kommer att tacka dig för alla nya sålda lösnummer.

Men ta samtidigt din egen månadslön, multiplicera med 12 och antalet år du kommer att jobba. Inflationsjustera. Lägg på för semesterlön och traktamenten mm. Glöm inte din pension på runt 70 procent av årsinkomsten multiplicerat med 20 år.

Har du också en miljonfallskärm? Sätt dig i ett hörn och skäms ett tag!

Annonser

2 Responses to Läraren som tjänar 20 miljoner

  1. gugu skriver:

    vad sjukt.

  2. Mary skriver:

    Jag gillar det här inlägget skarpt.

%d bloggare gillar detta: