Idédebatt oförenligt med Rosenbad?

Socialdemokraterna har länge kritiserats för en bristande idédebatt. Har sossarna gått från idéparti till maktparti? Bloggaren Magnus Ljungkvist skriver ett läsvärt inlägg om detta. Han noterar bland annat att varje nytt partiprogram sossarna tagit fram växt i antal sidor men minskat i konkretion.

Den pågående debatten om sossarnas inställning till friskor, där Perinilla Ström i dag skriver lysande på DN Debatt, är ett exempel på i alla fall ett försök till idédebatt. Frågan är bara om inte debatten väck väl sent. Om ett år gör Mona Sahlin anspråk på att styra landet. Än så länge ganska oklart utifrån vilken politisk plattform.

Samtidigt börjar också kritiken mot den borgerliga regeringen uteblivna idédebatt stiga. Är det kanske oförenligt att driva en idédebatt och styra landet samtidigt? De två senaste regeringsinnehaven i Sverige ger empiriskt stod för teorin.

Vem ska egentligen leda idédebatten i samhället? Bloggar? Ledarsidor? Tankesmedjor? Proffstyckare?

Svaret borde så klart vara de politiska partierna.

Annonser

2 Responses to Idédebatt oförenligt med Rosenbad?

  1. […] Wennström skriver i dag i SvD om bristen på ideologisk idédebatt i samhället. Jag har nyligen berört detta själv. Wennström landar i den tämligen platta och tråkiga slutsatsen: Men nog vore det bra om […]

  2. […] filosoferat över att ideologi blir ett fenomen för den politiska oppositionen, men att den är oförenlig med Rosenbad. Att styra landet gör lätt att man blir en förvaltare och glömmer sina […]

%d bloggare gillar detta: