Snävt perspektiv, men intressant

Utrikesredaktören Anders Bolling skriver förvisso intressant om den ekonomiska krisen på DN debatt. Men perspektivet är ofullständigt och gammaldags.

Sant är att i en lång tid av BNP-utveckling blir årets tapp (på kanske 4-5 procent) ett mindre hack i kurvan. Vi kommer att jobba igen det tappet på några år.

Men vi kommer också att för evigt förlora dessa år av tillväxt. Vi kommer kanske förlora vissa svenska företag som inte kommer tillbaka igen. Nära till hands att tänka på där är så klart Saab. Men kanske förlorar vi också företag som ännu inte finns. Så visst kan man dra ut en lång linje till år 2100 och konstatera att det ser litet ut, men det är inte hela sanningen.

Dessutom missar Bolling helt att sätta detta i en internationell kontext. Alla som varit utomlands den senaste tiden och fått betala runt 11 kronor för en euro, vet att effekterna inte bara kan isoleras till nationell basis. Det tapp i växelkurs som den svenska kronan haft kommer säkerligen delvis att tas igen. Men just bara delvis, knappast hela effekten. Därför är det för enkelt att bara rita diagram. Det tapp denna ekonomiska kris inneburit kommer alltid att finnas kvar i form av lägre välstånd, även i framtiden. Och vi som lever i länder med svaga valutor, som Sverige, får finnas oss i att permanent ha blivit lite fattigare jämfört med länder med starka valutor.

Kanske kan det få det svenska folket att rösta ja till en starkare valuta nästa gång?

Annonser

2 Responses to Snävt perspektiv, men intressant

 1. Jörgen F skriver:

  gammeldags företag som gör produkter marknaden inte vill ha SKALL SLÅS UT. helst i lagom takt för att undvika onödiga tappi production med en stor andel människor som inte producerar något undr ett ntal år. Du sörjer att de slås ut av en svacka i konjunkturen. tex Saab. OCh tycker det är synd på förlorad tillväxt.

  Sen önska du en starkare valuta(euron?) och med en sådan skulle ju denna utslagning gå ännu snabbare.

  En motsägelse i önskemål helt enkelt.

  En extra lång eller kraftig tillväxtsperiod leder till ett uppdämt behov att rensa ut de sämre företagen. Efter en sån period blir därför nedgången lite kraftigare.

 2. Andreas Krohn skriver:

  Jörgen: Håller med om att olönsamma företag ska gå under. Men det ska ske pga att de inte är effektiva, inte nödvändigtvis genom likviditetskriser. Saab har i princip inte visat lönsamhet på 15 år, det är naturligt att de går under eller ändrar inriktning.

  Men i denna kris fick många företag stora problem, inte på grund av bristande lönsamhet, utan pga bristande likviditet på marknaden.

  I längden ger en valutastabilitet med de länder vi handlar mest med de bästa förutsättningarna för att driva företag i Sverige. Att införa euron är något de svenska företagen längtar efter, enligt alla mätningar jag sett.

%d bloggare gillar detta: