Ideologi berikar politiken

Johan Wennström skriver i dag i SvD om bristen på ideologisk idédebatt i samhället. Jag har nyligen berört detta själv. Wennström landar i den tämligen platta och tråkiga (särskilt för att komma från SvD:s ledarsida) slutsatsen:

Men nog vore det bra om vi också gav större utrymme åt en mer pragmatisk politisk attityd. Som inte tar sin utgångspunkt i hur det skulle kunna vara, utan i hur det faktiskt är.

Det är trots allt ett sådant förhållningssätt som de flesta av oss som utsätts för politikens verkningar lever med.

Är det något vi inte lider brist på, är det väl pragmatisk politik formad utifrån rådande situation (läs: tillfälliga opinionsvindar)? Alldeles för många partistrateger som lusläser opinionsundersökningar och därmed finkalibrerar politiken för att vinna stöd.

Politik mår bra att föra två debatter parallellt. En praktisk, vardaglig. Den kommer så klart alltid att finnas. Men det måste också finnas en mer övergripande, filofisk, diskussion. Partier som inte har en ideologi och övergripande vision dör till slut, de uppslukas av makt och maktambitioner. Ideologins funktion är att berika och stadga den löpande politiken och ge den konsekvens. Jag beklagar därför att Svenskan inte beklagar ideologiernas död.

Men det verkar i alla fall finnas en svensk som riktar våra blickar lite högre: Christer Fuglesangs rymdschack ska bli intressant att följa.

————————————-

Lästips på samma tema: Belöna inte slösaktiga kommuner.

Annonser

One Response to Ideologi berikar politiken

  1. samuelbothen skriver:

    Exakt jag håller helt med

%d bloggare gillar detta: