Vad kostar en förlustaffär?

I vanliga fall finns ganska bra modeller för att värdera ett bolag. Man kan titta på tillgångar/kapital och skulder i bolaget, lönsamhet, marginaler på produktion och företagets vinst. Men hur gör man egentligen när man ska köpa ett bolag som går med förlust? Som egentligen borde försättas i konkurs?

När Koenigsegg nu köper Saab blir det per definition en konstig affär. I princip får Koenigsegg pengar från allt och alla för att bara ta över bolaget. 7,5 miljarder kronor i efterskänkta skulder (enligt ackordsuppgörelsen) från Saabs fodringsägare. 750 miljoner i efterskänkta skulder och 2,8 miljarder kronor i preferensaktier från GM. Dessutom rätten att ”gratis” producera nya Saabmodeller, värt 2 miljarder kronor. 4,3 miljarder kronor behövs i lån från Europeiska investeringsbanken (staten). Efter allt detta saknas ändå 3 miljarder kronor.

Så vad kostade det att köpa Saab? Bara uppräkningen ovan landar på minus 20 miljarder kronor, varav 4 miljarder förvisso är lån. Men det är så mycket pengar som måste stoppas in i bolaget för att få fart på det.

Hur vet man egentligen att Saab är värt minus 20 miljarder kronor?

Annonser

One Response to Vad kostar en förlustaffär?

  1. […] Posts Varför inte en skatt till?Vad kostar en förlustaffär?Kommunist som ministerOm […]

%d bloggare gillar detta: