Faller Reinfeldt för utpressningen?

Det är en rätt märklig tanke i grunden: att när inga riskkapitalister inte vågar vara med, ska vi i stället ta pengarna från äldreomsorgen och sjukvården. Men det är precis vad Koenigsegg Group försöker driva opinion för i Saabsåpan. Hotet är formulerat: ge oss pengar, inte för att vi kan ge säkerhet för lånen, men annars dödar vi Saab.

På ren svenska kallas det utpressning.

Skönt att statsminister Reinfeldt visar karaktär och står emot detta. Jag är övertygad om att det svenska folket inte vill ha en regering som faller för så enkla knep. Maud Olofsson är lika tuff hon.

Sossarna och Mona Sahlin gör vad de kan för att ta poäng på detta. Men det är en riskfylld strategi. Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth säger enligt Svenskan:

Regeringen måste anstränga sig för att hitta en lösning, annars äventyras både jobb och välfärd. Jobben för 4 000 på Saab, de 8 000 anställda bland leverantörerna och ytterligare några tusen inom servicesektorn försvinner

Han är inte tydligt med vad det betyder att regeringen ”måste anstränga sig”. Han bör i stället för att försöka plocka lätta poäng svara på om Socialdemokraterna tänker gå in med tre miljarder kronor till Saabs köpare. Och om de tänker ta det från partikassan eller om det är vi skattebetalare som ska riskera pengarna.

Hur som helst lär inte det sista ordet om Saab vara sagt ännu. Men drömperioden med fantasilån är förhoppningsvis över. Ännu längre bort ligger en lönsam fabrik som rullar ut Saabbilar på löpande band.

Den som kanske beskriver affären bäst är Håkan Matson i DI:

Det som verkligen hotar affären är att ägarna aldrig har varit beredda att satsa det kapital som krävs. Det håller liksom inte med en egeninsats på 6,5 procent. Det får man inte ens köpa ett radhus för. Möjligen har de själva inbillat sig att det skulle gå att ta över Saab Automobile enbart med fagert tal, statligt stöd och lånade miljarder. Men se, den gubben gick inte.

———————————

Mer i samma ämne: Vad kostar en förlustaffär?

———————————

Bra blogginlägg i ämnet: Ewa Thalén Finné, Per Ankersjö, Kent Persson, Finansmamman och Flute.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: