Sverige som rasistland?

De senaste dagarna har allt en nygammal debatt kommit till ytan igen. Är Sverige ett rasistiskt land? Hur mår egentligen folkhemsnationalismen i mellanmjölken land. I ett land som tror sig vara bättre än omvärlden även om det blir allt svårare att belägga detta med siffror?

I grunden är Sverige ett tolerant land. Vi har ett hyggligt jämställt samhälle och är en stabil demokrati.

Men debatten om yttrandefriheten som uppstått i spåren av Aftonbladet uppmärksammade artikel om påstådd organplundring i Israel är nyttig. I bland känns det som att vi tar demokratin och yttrandefrihet alldeles för given i Sverige. Får man skriva vad man vill i en tidning, även om det är korkat. Alltid lätt att svara ja på frågan så länge den är hypotetisk. Men hur gör vi i skarpt läge, när det blåser och folk kräver censur?

För oss svenskar blir Israels reaktioner artikeln märkliga. Israel kräver att regeringen ska ta avstånd från vad som skrivits i en enskild tidning:

”Vi kräver och förväntar oss ett formellt fördömande från den svenska regeringen” säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Men det är knappast särskilt enkelt. Förväntas den svenska regeringen ha en officiell kommentar på allt som skrivs i pressen? Självklart inte. Utrikesminister Carl Bildt sammanfattar detta väl i en bloggpost:

Skulle jag ägna mig åt att korrigera alla konstiga debattinlägg i olika media skulle jag nog inte ha tid att ägna mig åt så mycket annat. Och kritik mot en av dem skulle kunna uppfattas som att jag tycker att alla andra är bra.

Om det är något Israel (och för den delen en hel del andra av oss) i stället borde oroa sig över är det att Sverigedemokraterna i bland får oroväckande höga siffror i opinionen. Jag tror förvisso inte att varken Sverigedemokraterna eller för den delen Piratpartiet verkligen samlar ihop de fyra procent av rösterna som krävs på valdagen. Men det är ändå oroväckande att 4,2 procent av väljarna, förvisso i en enstaka mätning, kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna.

Tyvärr är det nog så att Sverigedemokraterna vinner på debatten om Israels krav på censur i Sverige. Ironiskt nog kan därför de israeliska kravens enda verkliga konsekvens vara att hjälpa det parti som verkligen står för en främlingsfientlig linje.

Vi svenskar är nämligen beredda att försvara vår demokrati och yttrandefrihet. I den ingår rätten att skriva som man vill i tidningar och också rätten för främlingsfientliga partier att kandidera i val. Vi vill heller inte ha en regeringen som lägger sig i, eller försöker förhindra den rätten.

—————————————

Bloggat på samma tema: Claes Arvidsson (SvD), Signerat Kjellberg och Kent Persson.

Annonser

24 Responses to Sverige som rasistland?

 1. Calle skriver:

  Mrn när det gällde Lars Wilks rondellhundar gick det ju bra för statsministern att göra en uttalande som med rätta tolkades som en officiell svensk ursält. Men den ”konstärliga friheten” kanske inte är liak skyddsvärd när det gäller muslimer, och allt oreda de potentiellt kan ställa till med, till ksilnnad mot det demokratiska landet Israel.

 2. Abdul skriver:

  Calle:
  – [olämpligt språk borttaget] din falska idiot!
  vaddå demokrati? e du galen?
  Israel borde be Sverige om ursäkt för att ha kallat oss rasister!

 3. Andreas Krohn skriver:

  Calle: Regeringen ska så klart vara delaktig i debatten, tex genom att försvara yttrandefriheten. Men knappast genom att recensera innehållet i enstaka artiklar.

  Men visst är det lättare sagt än gjort. Det är ju svårt för regeringen att inte delta i en allmän debatt. Men att på utländsk uppmaning ta avstånd från vissa åsikter, eller tveksamma fakta redovisade i en tidning, blir i längden ohållbart.

 4. Andreas Krohn skriver:

  Abdul: använd ett mer vårdat språk! Annars tvingas jag, högst motvilligt, att ta bort dina kommentarer.

 5. Magnus skriver:

  Krohn, Sverigedemokraterna har ju inlett ett samarbete med Israel. I valet mellan judar och muslimer har SD tydligt valt sida. Därmed kan de knappast beskyllas för att vara antisemitiska. Jag förstår inte riktigt ditt resonemang om hur Aftonbladet-affären skulle gynna SD. Hade det handlat om muslimer så vore resonemanget korrekt, men inte när det handlar om Israel.

 6. Fredrik skriver:

  Det är lågkonjunktur och många har förlorat sina jobb. Man söker efter någon syndabock och då är invandringen ett säkert kort.

  Därför stiger SD i mätningarna just nu. Det går över.

 7. Andreas Krohn skriver:

  Fredrik har så klart rätt i att den viktigaste grunden för att det går bra för ett missnöjesparti som (sd) är den ekonomiska krisen.

  Magnus: Sverigedemokraterna är skickliga på att utnyttja missnöjesströmmar. Jag tror att när en utländsk regering (i detta fall Israel) lägger sig i den svenska demokratin ger det grogrund för nationalism. Sverigedemokraterna bygger sitt existensberättigande på att ställa ”svenskhet” mot annat.

 8. Thunde skriver:

  Läser verkligen Israelerna Aftonbladet?
  Aftonbladet måste vara en stor världstidning när någon orkar skumma igenom den och hitta en liten artikel om Israel.

  Om Israel inte hade förstorat upp artikeln. Spridit ut att de är djupt kränkta mm. Då hade den bara fallit i glömska på någon vecka. Det ska heller inte ha varit någon stor artikel.

  Sen är det väldigt enkelt att lösa konflikten. Motbevisa bara det som skrivs. Är artikeln inte sann får journalisten sparken och Israels ryckte återupprättas 🙂

 9. tbh skriver:

  för att kunna vara rasistisk måste man vända sig mot en ras och judar är inte en ras, inte isrealer heller… så hur kan rasfrågan diskuteras?

 10. Ingvar Bildt skriver:

  Tror ni på allvar att gemene svensk skulle gå ned på gatan och försvara yttrandefriheten i Sverige? Det tror inte jag. Skulle det avskaffas i morgon skulle det resultera i att folk mumlade ett par dagar för sig själva och rätta till sig efter regeringens beslut.

 11. Jerker skriver:

  Svårt att säga. Jag tror det skulle krävas mycket innan svenska folket går man ur huset och stormar rosenbad. Å andra sidan är yttrandefriheten grundlagsskyddad och därför går det inte att ändra på den utan vidare. Det kräver två majoritetsbeslut i riksdagen, med ett val mellan. Tro mig, det skulle bli det valets stora fråga om någon regering försökte avskaffa yttrandefriheten. Ett sådant val går inte att vinna.

  Och om det skulle lyckas då? Om svenska folket röstade på en regering som ville avskaffa yttrandefriheten? Då får vi hoppas att landets gränser ännu är öppna, för då vore det hög tid att lämna landet innan förtrycket börjar på allvar.

 12. ooo skriver:

  Jämfört med Israels nuvarande regering är SD ett milt mittenparti…

 13. Zach Smith skriver:

  Världen som rasistvärld??
  Världens högsta invandring – allt annat är rasism

  De som tycker at SD är rasister målar in sig i ett hörn, Danska S och K har politik som stämmer väl överens med SD. Och var hamnar partierna i Finland?
  Nynazister kanske.

 14. Emerald-Wasp skriver:

  SD är inte fientligt mot Israel däremot är man negativ mot islam speciellt när den sprids till västerlandet.
  Man förväxlar i PK-sverige ofta Nationaldemokraterna med Sverigedemokraterna.
  Inom ND finns ett arv ifrån 30-talet med det som kallas högerextremism såsom antisemitism.
  SD förvaltar också en tradition ifrån 30-talet men då för den svenska socialdemokratin som den såg ut på Per Albin Hanssons tid innan Olof Palme vred rörelsen mot prosovjetisk socialism.

 15. […] Alliansfritt och Henrik Oscarsson och JJ.N och Krohniskt och […]

 16. Ej PK skriver:

  Yttrandefrihet i Sverige? Vad pratar ni om?
  Vart kommer utrycktet PK ifrån?
  Sverige har den mest censurerade massmedia i hela Europa och kan bara jämföras med massmedia i forna öststater.
  Det är skrattrettande hur etablissemanget sätter sig själva på höga hästar och talar om demokrati och yttrandefrihet samtidigt som man ALDRIG får kritisera islam, invandring eller muslimer utan att stämplas med rasiststämpel?
  Vad hände med SD:s hemsida när de publicerade Muhammed teckningarna? Var finns informationen om mord på kopter i Egypten och kristna i andra muslimska länder?
  Man använder sig av psykologisk propaganda precis som både Hitler och Stalin gjorde. Det är alltid ”vänster aktivister” och ”höger extermister” det är alltid ”främlingsfientliga” SD men aldrig ”flummiga”
  Miljöpartiet”. Man gullar med AFA som är en ren facistorganisation osv osv.
  Jag bryt mig inte om varken SD MP eller andra extrema partier men tala inte om yttrandefrihet i Sverige!

 17. Andreas Krohn skriver:

  Ej PK: Det vore intressant om du kunde belägga ditt påstående om att vi har censurerad massmedia som i forna östblocket. Den som påstår att världen är platt har bevisbördan på sina sida.

 18. Jerker skriver:

  Ej Pk, du vet inte vad yttrandefrihet betyder va? Det betyder till exempel inte att du tillåts skriva vad du vill på någon annans forum eller i någon annans tidning.

  Nej, massmedia är inte censurerat. Däremot kan ingen tvinga tidningar, radio eller TV att publisera något de inte vill. De flesta massmedia är inte intresserade av att publisera SD-propaganda till exempel. Delvis därför att den sällan är bättre underbyggd än ‘Nån sa till mig att…’ eller ‘jag läste på VAM’s hemsida att…’ men även för att de flesta finner rå-rasism stötande. Det står SD fritt att göra sin egen tidning och vägra att ha moderatreklam i den.

  Du får kritisera vad du vill. Och skulle det vara rasistisk kritik du kommer med så är det fritt att kalla dig rasist.

  Kan du länka till någon artikel där svensk massmedia ‘gullar med AFA’? Eller snackar du skit igen?

  SD:s hemsida var nere i storleksordningen en kvart därför att utrikesministern gjorde ett övertramp och för det fick Laijla Freivalds sparken. Redan samma dag var sidan tillbaka igen. Sveriges utrikesminister förlorade sitt jobb för att sverige skyddar SD’s rätt att publisera klumpigt tecknad rasist-propaganda som redan orsakat våldsdåd. Och det kallar du censur?

  SD’s rätt att publisera bilderna är skyddad enligt lagen men att de väljer att göra det säger klart och tydligt vilket unket nazistparti som döljer sig bakom de vackra orden. Det finns inget annat motiv att göra det än att man hoppas orsaka mer våld, helst mot oskyldiga.
  Tro mig, när lågkonjunkturen är över och SD inte längre rider högt på människors besvikelse över att ha förlorar sina jobb kommer ni sjunka tillbaka till den dyngpöl ni kom ifrån. SD bygger helt och håller på människors behov av en syndabock.

  Jag förväntar mig egentligen inget svar från Ej PK. Hans sort brukar vara mer hit-and-run än någon som kan ta en debatt.

 19. Josef Boberg skriver:

  När man blandar religioner – så blir det ett rent helvetejordens ytteryta, tyvärr tyvärr… 😥

 20. Andreas Krohn skriver:

  Josef: Du har en pessimistisk människosyn. Det finns massor med platser i världen där religioner kan leva sida vid sida. Men ofta är det då förknippat också med demokrati. I en demokrati ägnar sig befolkningar sällan åt att slå ihjäl varandra. Tyvärr finns förvisso undantag, men de är sällsynta.

 21. Josef Boberg skriver:

  Nja… – Andreas – apropå att Du ”ser” mig som pessimistkolla här – så måhända kommer Du på andra tankar om den saken, kanske… 💡

 22. Tompa skriver:

  ”Tyvärr är det nog så att Sverigedemokraterna vinner på debatten om Israels krav på censur i Sverige. Ironiskt nog kan därför de israeliska kravens enda verkliga konsekvens vara att hjälpa det parti som verkligen står för en främlingsfientlig linje.”

  Förklara gärna hur de skulle vinna på det?
  För det är ju faktiskt så att SD har en väldigt pro-israelisk linje.(för att försöka tvätta bort nazistställning)
  Och faktiskt så är deras syn på Svensk media skrämmande lik den förra israeliska ambassadören. Sossarna och 68-vänstern styr media, hävdar de. Och muslimer favoriseras ständigt osv osv.

  Ger de sig in i debatten så kommer de framstå som galna extremister snarare.

 23. Tompa skriver:

  Ursäkta. ”naziststämpeln” skulle det stå.
  Lite trött. hehe.

 24. […] i svenska tidningar. Självklart får de det, men om de bör är en annan fråga, som jag behandlat här. I denna fråga gör regeringen klokt i att inte hetsa upp sig för mycket. Svenska Dagbladet […]

%d bloggare gillar detta: