Sveriges mest idiotiska mål

Gunilla Carlsson är en modig minister som vågar öppna Pandoras ask inom ett politikområde som alltid varit fullt av hyckleri, självgodhet och jantelag: Biståndspolitiken. Svenskan noterar att det är första gången på länge vi ser en utveckling i biståndsdebatten. Det är ett understatement. Carlssons inlägg finns att läsa här och några svar finns här, här och här.

Egentligen säger det sig själv att om ett politikområde styrs utifrån målet att göra av med en viss summa pengar blir det fel. Det övergripande målet för det svenska biståndet har i modern tid varit att göra av med pengar, ibland har målet varit 0,8 procent och ibland 1,0 procent av BNP. Inget annat politikområde har ett mål formulerat på det sättet. Av goda skäl. Jag brukar nämna detta enprocentsmål som ett av de mest idiotiska målen i svensk politik. Tänk om någon annan verksamhet, tex polisen, fick som mål att göra av med 18 miljarder kronor. Alla skulle säga: vad då göra av med 18 miljarder kronor, vad ska de åstadkomma då? I alla annan politik är innehållet i fokus, inte kostnaden för verksamheten.

Men inom biståndspolitiken har den frågan nästan varit tabu.

Många är de exempel på projekt inom biståndsområdet som gjort av med pengar de egentligen inte behövde. Att effektivisera biståndsarbetet står ju i direkt konflikt med det övergripande målet att göra av med pengar. Inom alla andra områden tycks ju råda politisk enighet om att inte slösa med skattepengarna. Varför inte här?

Annonser

4 Responses to Sveriges mest idiotiska mål

  1. Josef Boberg skriver:

    Dumheten inom politikerskrået är nog åt hållet oändlig, tror jag… 💡

  2. Erik skriver:

    Det politiska ”beslutet” att jordens temperatur inte får stiga med mer än två grader är faktiskt ett ännu mer idiotiskt beslut. När det gäller den så kallade ”klimatpolitiken” verkar det inte finnas någon gräns för idioti. Och där är faktiskt inte Gunilla Carlsson bättre än någon annan.

    Enprocentsmålet är lökigt, men hellre det än ett onödigt koldioxidmål som i längden kommer att kosta avsevärt mycket mer pengar för konsumenter och företag än 1 procent av BNP.

  3. […] Sveriges mest idiotiska mål « Krohniskt krohniskt.wordpress.com/2009/08/26/sveriges-mest-idiotiska-mal – view page – cached #RSS 2.0 Krohniskt » Sveriges mest idiotiska mål kommentarsflöde Krohniskt Varför en blogg till? Alliansseger att vänta? — From the page […]

%d bloggare gillar detta: