Krohniskt Allianstipsar #1

Detta val kommer i hög grad att handla om valet mellan två block, Alliansen och de rödgröna. Reinfeldt mot Sahlin. Men det finns också en faktor till, VEM ska man rösta på. Visst kan man rösta på ett parti, rakt igenom, i alla tre valen, men hur kul är det?

Jag tror att partiernas betydelse i den moderna politiken kommer att minska och personerna som kandiderar hamnar mer i fokus. Ett ökat personval blir inte bara roligare, det ger klart bättre möjligheter att utkräva ansvar och det gör det lättare för väljarna att ha en ingång till politiken. Ny teknik har också ökat enskilda kandidaters möjligheter att kommunicera med sina väljare.

Jag tänkte, som rubriken antyder, skriva en serie där jag tipsar om bra personer att rösta på inom Alliansen. Kan hända nämner jag en och annan från ett annat parti, men i huvudsak tänkte jag hålla mig till just Alliansen.

Detta ska inte tolkas som att jag nödvändigtvis röstar på dem, det blir ändå matematiskt omöjligt när jag bara har tre röster, men jag bedömer dem som bra representanter för sitt parti. Reagerade du på att jag har tre röster? Det har du också, en till riksdagen, en till landstinget och en till kommunen.

Dagens tips är:

En förnyare av kampanjmetoder: Mathias Sundin är i dag kommunalråd för Folkpartiet i Norrköping. Nu kandiderar han till riksdagen bland annat genom att försöka slå svenskt rekord i dörrknackning (vad jag vet innehas det nuvarande av migrationsminister Tobias Billström). Sundin har jag erfarenhet av som kollega och kul person, hans underbara kampanjvideo belägger det sistnämnda. Sundin skulle vara mitt självklara val om jag vore väljare i Östergötland och folkpartist.

En flitig bloggare: Kent Persson bloggar som bara 17. I dag är han oppositionsråd för Moderaterna i Örebro läns landsting och förbundsordförande för Moderaterna i Örebro län. Titlar för en pamp, men detta är en kul person som vågar stå upp för sina åsikter. En kandidat för den som vill ha en moderat som ser nyktert på livet. En person som kan verka i det traditionella politiska systemet, men ändå förnya väljarkontakterna genom bloggande, videobloggande och dessutom våga sticka ut hakan som ordförande för Moderaternas valberedning inför Europaparlamentsvalet.

En Centerpartist som vågar bygga: Per Ankersjö är inte bara en trevlig person. Han har varit den starkast bidragande kraften i att visa Stockholm Stadshusetablissemang att Centerpartiet inte tänker bli en ny grön bromskloss om de får vara med i ett Alliansbygge. Tvärt om, Ankersjö och Centern har vågat sticka ut hakan genom att föreslå en rejäl skyskrapa i Stockholms innerstad. Allmänborgerliga väljare kan tryggt rösta på Ankersjö i vetskapen om att han inte likt en vattenmelon har en röd insida innanför det gröna skalet.

En person du tyvärr inte kan rösta på: Tyvärr tappar Kristdemokraterna inför detta val en av sina mest lovande stjärnor. Ella Bohlin borde ha varit klar för att sitta i Europaparlamentet, men personkryssarna inom (kd) ville hellre ha den halvseklet äldre Alf Svensson. En taktisk miss av kd tycker jag och en förlust för hela politiken att Bohlin inte finns kvar i den. Kanske kan vi hoppas att hon ändrar sig eller ställer upp till 2014?

Det var tipsen för den här gången. Vem borde jag tipsa om härnäst? Diskutera gärna detta i kommentarsfältet.

Annonser

4 Responses to Krohniskt Allianstipsar #1

 1. Tackar! Jag blir så klart väldigt glad för ditt beröm! Det bidrar att jag kör vidare! Du får flytta till Örebro så jag kan få din röst!

 2. Ante skriver:

  Vad är kriterierna här?

  Ser inte många likheter mellan den väldigt liberala och öppna Sundin och den moraliserande och förbjudsivrande Bohlin.

  Jag är väldigt glad att Bohlin åkte på en näsbränna med hennes kampanj som mest fokuserade på förbjuda saker som EU inte ens sla syssla med.

 3. Andreas Krohn skriver:

  Ante: Bra fråga! Kriterierna är så klart högst subjektiva. Jag har lite utgått från den relativitet, dvs hur bra är personen jämfört med andra i sitt parti.

  Tanken (den pretentiösa) är att försöka bidra med lite konsumentrådgivning/valinformation. Många läsare av bloggen är återkommande och vet hur jag brukar tycka i olika frågor. Men jag utgår också från ett PR-perspektiv, ungefär svaret på frågan om kandidaterna kan dra väljare till sitt parti.

  Tanken är också att läsarna av bloggen kompletterar min bedömning, som du gör i jämförelsen Bohlin/Sundin.

  Sedan driv jag av en sak till: att få berömma duktiga politiker. Det är lätt att peka/klaga på politiker som inte är bra. Det sista gör att jag kommer att tipsa om politiker jag själv aldrig skulle kunna rösta på. Men som jag som PR-människa bedömer som bra.

 4. Jens skriver:

  ”Ella Bohlin borde ha varit klar för att sitta i Europaparlamentet, men personkryssarna inom (kd) ville hellre ha den halvseklet äldre Alf Svensson.”

  Ella Bohlin är ung, men politiken hon stod för var ju typisk svensk förbudspolitik från anno dazumal.

%d bloggare gillar detta: