Moderaterna pekar själva ut LAS

Det är en inofficiell, men välkänd sanning att Moderaterna under denna mandatperiod valt att inte röra Lagen om Anställningsskydd, LAS. Anledningarna är i huvudsak två.

1: Moderaterna tror i grunden genuint på att arbetsmarknaden fungerar bättre utan omfattande lagstiftning. Att sätta igång att reglera arbetsmarknaden gör också regeringen ansvarig för dess funktion. I sak rätt, men det håller egentligen inte, LAS är just en lag, vilket jag utvecklar i posten: LAS och Moderaterna.

2: Den mer taktiska anledningen är att inte skapa alla tänkbara generalkonflikter mot facket. Regeringen har valt sina strider.

Men frågan är om inte Moderaterna ändå ägnat mandatperioden åt att peka ut LAS som ett allt tydligare problem. I dag kommer kritiken både från det egna ungdomsförbundet, SvD och från företagen om att något måste hända i denna fråga.

Den borgerliga regeringen har under mandatperioden adresserat en rad frågor viktiga för företagen, sänkt inkomstskatt, sänkta arbetsgivaravgifter, regelförenkling, ökad satsning på infrastruktur och sänkt bolagsskatt för att ta några exempel. När alla dessa saker ändras, men arbetsrätten hålls intakt från 1970-talet, blir det allt mer tydligt att den också är ett problem. Särskilt för ungdomar.

Med en fackföreningsrörelse som inte längre organiserar ungdomar i särskilt hög grad blir konflikten på arbetsmarknaden än tydligare. De unga stängs ute av en lagstiftning som försvaras av dem som gynnas av lagen. Skulle jag vara sosse skulle jag säkert få in ordet klasskamp på något ställe.

Det som kommer att vara vägen ut ur LAS-Sverige är att det nu blir allt mer uppenbart att LAS är en generationslag som hindrar förnyelse av arbetsmarknaden. Även Socialdemokrater börjar antyda detta. Om Alliansen vinner valet faller nog argument 2 ovan. En mer seriös debatt fäller också argument 1 eftersom det blir allt mer uppenbart att verkligheten inte stämmer med kartan. Dessutom är arbetsmarknadspolitik inget särskilt populärt bland moderata väljare. De tror på riktiga jobb, riktiga jobb som hindras av LAS.

Någon utsikt att fälla Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Sven Otto Littorin på den kommande moderatstämman har nog inte ombuden. Men det betyder knappast att förändringen behöver vara så långt borta ändå.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: