Planekonomi är problemet – inte lösningen

Tre folkpartister hotar på DN debatt att införa ett stopp för så kallade hyrläkare eller stafettläkare.

Hyrläkare hör inte hemma i primärvård och psykiatri. Fler utbildningsplatser för nya läkare och snabbare vägar in i vården för utländska läkare krävs liksom mångfald av vårdgivare/arbetsgivare genom fri etablering – även i S-styrda landsting. Om hyrläkare ändå fortsätter att vara ett utbrett fenomen och problem, menar Folkpartiet att landstingen bör införa hyrläkarstopp och stafettläkarförbud i särskilt känsliga vårdgrenar, för patienternas skull.

Även om man delar viss del av anaysen i artikeln måste man ändå ställa sig två frågor:

1: Löser denna åtgärd problemet?

2: Är problemet ett verkligt problem, eller bara symptom på ett större problem.

Om vi börjar med ettan: kan man verkligen förbjuda bort hyrläkare? Visst kan man det, men det innebär knappast att man automatiskt kan anställa en läkare på ordinarie sätt för att fylla vårdbehovet. Anledningen att läkare, ofta duktiga sådana, blir hyrläkare är att det så får betydligt mer betalt. Detta svarar också på fråga två.

Läkare anställs nämligen inte efter principen utbud och efterfrågan. Heller inte efter principen att bra läkare får bättre betalt, i alla fall inte fult ut. Lönerna sätt av ett stelt system från 1900-talets arbetsmarknad, ofta av arbetsgivare (landsting) som har en ekonomisk syn som liknar den i Sovjet.

Om det fattas läkare för ett vårdbehov måste analysen vara att man helt enkelt inte betalat någon tillräckligt bra för att ta jobbet. Stafettläkare och hyrläkare fyller det hålet i dagens situation av bristande funktion av utbud och efterfrågan. Enkelt kan man säga att marknaden därmed täpper till en brist skapad av planekonomiskt tänkande (lönekarteller).

Vill man bli av med hyrläkarna är lösningen enkel: betala för det. Mer planekonomi skapar bara nya behov av planekonomi.

————————————–

Mer om Alliansen och sjukvård på SvD:s ledarsida

Annonser

2 Responses to Planekonomi är problemet – inte lösningen

 1. Rasmus Jonlund skriver:

  Hej! Som framgår av artikeln föreslår folkpartisterna Rydberg, Westerholm och Lundqvist-Brömster en hel del. Bland annat fullt vårdval med valfrihet för patienter och etableringsfrihet för vårdgivare – som antingen kan vara husläkarna, kuratorerna och distriktssköterskorna osv själva eller fler potentiella arbetsgivare för dem.

  Inte så mycket Sovjet alltså.

  mvh Rasmus Jonlund (landstingsrådssekr, FP)

 2. Andreas Krohn skriver:

  Rasmus: Helt rätt, inte så mycket Sovjet. Tyvärr inte inget Sovjet. I grunden leder det inget positiv stans att försöka förbjuda bort ett problem som skapats av politik.

  Som Reagan sa: Governtment is not the solution to our problems – government is the problem.

  Han får ofta rätt.

  I övrigt håller jag med dig om att det finns många bra förslag i artikeln.

%d bloggare gillar detta: