Den osynliga norska valrörelsen

Befinner mig i Oslo och försöker skaffa mig en bild av det norska valet till Stortinget den 14 september. Oslos gator är inte lika fullsmockade av valaffischer som Stockholm skulle ha varit två veckor före ett val. Valstugorna står prydligt uppställda på Karl Johan, men aktiviteten är ganska låg. De svenskar jag pratar med vittnar om att de är förvånade över hur lite det norska valet egentligen syns och märks. Likt Sverige tidigare har haft är det inte tillåtet med TV-reklam i norska valrörelser. Men det diskuteras. Det skulle nog öka tydligheten och synligheten inför valdagen.

Vill man veta vilket parti man borde rösta på i det norska valet finns en test här. Den norska partiuppsättningen liknar mycket den svenska, med Höyre som Moderaternas motsvarighet och Arbeiderpartiet som sossarnas. Och ett centerparti som stavar med s. Men det stora skiljande elementet är Fremskrittspartiet (frp). Frp är stort och påverkar i hög grad valduellen. De kan gå fram med populistiska budskap som sänkt bensinskatt och vinna röster från i princip alla partier. De har en partiposition som gör att de ofta ställs mot regeringens politik i direkta jämförelser. I stortingsvalet i september 2005 fick Frp 22,1 procent av rösterna.

Det är för enkelt att avfärda Fremskrittspartiet som bara ett missnöjesparti. De har funnits i den norska politiken i mer än tre decennier och i hög grad lanserat sig som ett antietablissemangsparti som vill minska statens omfattning. Det sista placerar dem också naturligt på högersidan i norsk politik. Men försöker också vinna röster på en invandringsfientlig politik. De andra partierna i Norge anklagar ständigt Frp för högerpopulism.

I svensk media skrivs väldigt lite om norsk politik. Den här typen av summarisk rapportering är ofta vad vi får. Helt klart har norrmännen bättre koll på Sverige än tvärt om. Självklart skiljer det i storlek mellan länderna, men det finns kanske också andra faktorer som förklarar. Norge är inte med i EU och Norge har få stora företag i Sverige. Vi svenskar berörs därmed ganska lite av norsk politik. Om det inte blir konflikt.

Det är, precis som svenska val brukar vara, jämt i den norska valrörelsen. Om den borgerliga trion (som bildade regering före år 2005)  Höyre, Kristelig Folkeparti och Venstre (motsvarande Folkpartiet i Sverige) också räknar med Fremskrittspartiet får de ett knappt övertag i opinionen (89 mandat i Stortinget). Stortinget har 169 mandat, det krävs således 85 mandat för majotitet. Efter förra valet hade Arbeidarpartiet+Sosialistisk Venstreparti+Senterpartiet totalt 87 mandat. Om den koalitionen kommer över 85 mandat (dagens opinionsundersökningar pekar på 81 mandat) sitter regeringen kvar. Om däremot Fremskrittspartiet blir vågmästare återstår att se vad som händer. Det norska valet är långt ifrån avgjort ännu.

Vill du ha en mer insatt analys, dock på norska, kan du läsa min kollegas inlägg på GK-bloggen.

Annonser

3 Responses to Den osynliga norska valrörelsen

  1. Joakim Rönngren skriver:

    Inom området spel driver den sittande regeringen den mest agressiva spelpolitik du kan hitta i Europa. Även om spelkonsumenten, precis som övriga norden tyst utvecklar relationer till privata entreprenörer är den sittande regerings förmåga att kväsa opinionen oöverträffad. Det märks också i valrörelsen där spelfrågan tigs ihjäl och överlåts åt ett helt osannolikt ministerstyre. Valet skulle kunna innebära att omreglering blir en fråga men det hänger alltså i huvudsak på att oppositionen inte artikulerar sin ståndpunkt inom viktiga sakfrågor, där frågan om myndiga norrmän själva skall få bestämma var man köper tjänster och varor.Staten är stor i Sverige men i Norge är den monumental. Därmed är saken klar, det politiska intresset tryter.

  2. Andreas Krohn skriver:

    Joakim: Helt rätt analys. Spelfrågan finns med i den norska valrörelsen, men den är liten. Regeringen här har heller ingen press från EU att agera, utan kan resonera som den svenska regeringen gjort i många år. Men det kan också hänga på Sverige. De spelbolag som finns i Sverige finns också i Norge.

    Om Sverige avreglerar kan Sverige leda vägen för Norge. Som jag skriver i inlägget, Svensk politik har betydligt större inflytande på norsk än tvärt om.

  3. […] Tidigare post om den osynliga norska valrörelsen. […]

%d bloggare gillar detta: