Moderaterna offrar högerflanken

Lena Hennel har en intressant analys i SvD. I mycket summarisk korthet kan den skrivas som rubriken på detta inlägg. Men det finns flera intressanta lager i denna taktik. Hennel konstaterar riktigt att:

Den moderata kalkylen bygger då på att en förlust till Centerpartiet kan kompenseras av en ännu större inbrytning i de socialdemokratiska väljargrupperna.

Moderaterna likt Vänsterpartiet har länge varit ytterligheterna i svensk politik. I någon mån har alltid Moderaterna kunnat konstatera om sin egen högerflank: ”vart skulle de ta vägen då”. Eftersom det inte funnits något parti till höger om (m) har de varit instängda av det politiska systemet. Samma sak gäller vänsterpartiet, där de kommunistiska väljarna saknar alternativ, även om (v) ibland går mot mitten, som tex under Schymans ledning.

I detta läge har också de Rödgröna haft ett överläge, eftersom Socialdemokratena utgör en stor del av mitten i svensk politik. Socialdemokraterna kan, i kraft av storlek och bredd, lätt ta mittenväljare.

Borgerlig logik har fram till 2006 års val varit att Moderaterna tar majoriteten av borgerliga väljare och att bryggan mellan blocken utgjorts av Folkpartiet, som har en stor vänsterflank i sitt parti och i viss mån centerpartiet, som tidigare var placerat mellan blocken. Men den bilden stämmer inte längre, på flera punkter.

Moderaterna måste, om de ska vara ett stort regeringsparti, kunna vinna väljare i mitten. Med styrkan av populära ministrar som Reinfeldt och Borg har de också god chans att göra det. Priset är att de då öppnar högerflanken, som inte ”känner igen sig i partiet”.

Men borgerligheten får en stor fördel i att Centern och Maud Olofsson söker den position som blir ledig i Moderaternas förflyttning. Då kan Moderaterna röra sig som de vill, utan att regeringsunderlaget tappar väljare. Väljare som annars hade riskerat att gå till soffan, eller än värre Sverigedemokraterna, eller Piratpartiet.

Därmed får vi en ny bild i Svensk politik, med två stora partier som kämpar om mitten och (än så länge) fem mindre som hittar olika positioner vid sidan om elefanterna.

Men om Moderaterna blir det stora alternativet till höger om mitten, vad händer då? Kommer det att finnas behov av fyra partier i Alliansen? Det är väljarna som avgör det så klart, men det är en uppenbar risk i denna strategi.

Annonser

3 Responses to Moderaterna offrar högerflanken

 1. Mollemand skriver:

  Why is it that the Piratpartiet is considered as extreme as Sverigedemokraterna? What is it that makes their politics so hard to swallow?

  Is it the freedom of speech?
  The stop monitoring every citizen when it is scientifically proven to be next to useless?
  The stop letting monstrous corporations exploit our artists?
  Is it the let’s keep the letter confidentiality?
  The freedom of censorship?

  What is it?

 2. Andreas Krohn skriver:

  Mollemand: You are misinterpreting the sentence. Note the comma after Sverigedemokraterna. In my opinion Sverigedemokraterna is much worse than the Pirate Party.

  But of course it is always mathematically worse to lose votes to another party than if the person decides not to vote.

 3. Mollemand skriver:

  KK, sorry I got carried away. I saw the comma, but in my grammar school the things listed after a negation are negated. Anyhoo, I guess I should learn to be less sensitive 😀 I think I let part of an earlier discussion spill into my comment. As said, sorry about that.

  Best,
  Mollemand

%d bloggare gillar detta: