Vad Reinfeldt kan lära av Stoltenberg

Efter att ha ägnat förra veckan åt att på plats följa det norska valet till Stortinget, som är den 14 september, slås jag av de många likheterna med den svenska politiska situationen, Norges statsminister Jens Stoltenberg försöker få sin koalitionsregering återvald, likt sin svenska kollega Fredrik Reinfeldt.

Man skulle kanske tänka sig att situationen skulle se helt olika ut, givet att Reinfeldt är moderat (Höyre på norska) och Jens Stoltenberg leder Arbeiderpartiet (sossarna på svenska). Men likheterna är mer slående än skillnaderna.

Båda statsministrarna pekar på jobbfrågan som avgörande samtidigt som de måste värna de offentliga finanserna. Dessutom är miljöfrågan viktig, liksom regeringsduglighet (koalitionsregeringarna). Akademikern Stoltenberg liknar i framtoningen mycket den analytiske Reinfeldt. På det hela taget har de ganska lika uppgifter och utmaningar.

Även den politiska oppositionen har liknande drag. I Norge har Stoltenberg att tampas med populisterna i Fremskrittspartiet, som sällan missar en möjlighet att peka på statens stora överskott och pengarna i den enorma statliga oljefonden. Påminner det inte lite om Thomas Östros, om än utan olja? Visst finns det alltid extra miljarder i oppositionens budget? Fast Siv Jensens Fremskrittspartiet har än så länge inte föreslagit att pengarna ska användas till att köpa bilföretag.

En uppenbar skillnad är att den svenska politiska oppositionen vill höja skatterna medan den norska vill sänka dem. Men likt den svenska politiska oppositionen har den norska svårt att samarbeta partierna emellan. Kristelig Folkeparti och Venstre (motsvarande sveriges Folkpartiet) vill inte bilda regering med Fremskrittspartiet. Här har Mona Sahlin ett försprång (?), som kan tänka sig kommunister i sin regering. Om inte Stoltenbergs sittande koalition får majoritet blir det regeringsproblem i Norge. Detta skulle vara svårare att tänka sig i Sverige. Piratpartiet gör för övrigt inte mycket väsen av sig i norsk politik.

Det ska bli intressant att se hur det går i det norska valet om en vecka. Vinst eller förlust för Stoltenberg spelar ingen roll, moderaternas strateger bör studera det i vilket fall. Liksom sossarnas.

—————————————–

Tidigare post om den osynliga norska valrörelsen.

Aktuellt om det norska valet i Dagens bråk 2, Kongofrågan, Ohlys kollega, Oppositionens problem.

Annonser

2 Responses to Vad Reinfeldt kan lära av Stoltenberg

  1. […] jag skrivit om tidigare är det inte alla som gillar varandra i norsk politik. Den borgerliga oppositionen har låsningar […]

  2. […] jag skrivit tidigare finns många likheter mellan Jens Stoltenbergs och Fredrik Reinfeldts situation. Både Stoltenberg […]

%d bloggare gillar detta: