Det är vänstern som vill sänka lönerna!

Expressen tror sig ha avslöjat ett scoop, att regeringens jobbskatteavdrag sänker reservationslönen*. Fast de formulerar om det på Thomas Östrossvenska: att regeringen vill sänka lönerna. Drömläge för sossarna att angripa kan man tycka. Om man inte tänker efter eller är intellektuellt hederlig så klart.

Vad som egentligen står i regeringens PM är att om man sänker skatten på arbete (men inte på bidrag) ökar incitamentet att gå från bidrag till arbete. Eftersom det blir mer över i plånboken när man tar ett jobb, kan därmed fler jobb innebära mer pengar efter skatt än det bidrag personen annars skulle leva på. Tekniskt uttryckt heter det sänkta reservationslöner, men bara om man talar om lön före skatt. Efter skatt förändras inte reservationslönerna alls. Därför handlar det inte om sänkta löner, bara att fler jobb blir mer värda (i stället för bidrag) för personer som lever på bidrag, eftersom skattesänkningen gör att folk får mer pengar.

Hur detta i Expressens logik kan bli en ”hemlig plan” är också lite lustigt. Det är rimligen ett känt faktum för att som läst (och förstått) statsbudgeten.

Thomas Östros och andra sossar vägrar alltid att prata om lön EFTER skatt. Märkligt kan tyckas, eftersom det ju borde vara den som är intressant för folk. Pengarna i handen. Det som går att ta på.

Men Östros gör inte det, eftersom hans egen hemliga plan är att sänka folks löner. Efter skatt. Inte genom att sänka lönen, men genom att höja skatten. Det får dock exakt samma effekt. Men det var kanske inte verkligheten vi skulle utgå ifrån?

—————————————–

Uppdatering: Second Opinion gör samma korrigering av debatten som jag. Nationalekonomen i Expressen förklarar sig missförstådd.

—————————————–

* Den lägsta lön [efter skatt] som någon är villig att jobba för.

Många (s)-bloggare jublar och försöker missförstå: Röda Malmö, HBT-sossen, Peter Andersson, Anna Vikström och Claes Krantz.

Annonser

15 Responses to Det är vänstern som vill sänka lönerna!

 1. Peter Andersson skriver:

  Det är att starkt rekommendera en annan källa än Svenska dagbladets ledarsida.Med tanke på typ 92 blogginlägg och en DN-debatt-artikel samt inslag i alla medier är Östros ”hemligheter” knappast rätt benämning.
  Som framgår av artikeln är det höjning för de med inkomster över miljonen, förmögenheterna och ett nej till fortsatta steg i inkomstskattesänkningarna, precis den inställning som ex Centern har haft i alliansförhandlingarna.

  i all välmening 🙂
  p
  Jag tror personligen att regeringen och en radda borgerliga politiker nu bygger upp en riktig politisk krutdurk för sig själva, om man blir omvalda. Mycket talar för att de sänkta skatterna man gör utan att egentligen ha råd (stat, kommun och landsting) kommer att få ”återtas” eller rakt ut höjas. Det finns inte så mycket kvar att spara på sjuka och arbetslösa. Nästa steg kommer att märkas för betydligt fler.

 2. Peter Andersson skriver:

  korrigering: Med ”precis samma inställning som centern” menar jag det som rör steg fyra i jobbskatteavdraget. Det andra..tror jag kanske inte centern är beredda att supporta…

 3. Andreas Krohn skriver:

  Peter: Sossarna har motsatt sig jobbskatteavdragets steg 3 och motsätter sig också steg 4. Eftersom båda stegen kommer att vara genomförda innan valet innebär det att vanliga inkomsttagare får en skattehöjning på 400-500 kronor per månad om sossarnas politik genomförs.

  Jag vet att den planen inte är ”hemlig”, jag driver bara med att regeringens politik knappast heller kan betraktas som ”hemlig”.

 4. robotnr7312 skriver:

  Sådan är världen Kent…det gäller bara att använda sitt samvete och sitt förnuft för att se…

  Skattesänkning betyder lönesänkning min kära…

  PÅ följande sett kan vi teckna ett mkt möjligt framtidsscenario…

  på 5 års sikt har skattesänkningen för medelinkomsttagaren ätits upp av den internationella konkurrensen. Det säger sig själv att jag som företagare inte betalar mer än vad det kostar att anställa (dvs köpa varan arbetskraft) på marknaden. När nu arbetslösheten skjuter i höjden så betyder det även att priset på arbetskraft sjunker. Lägg därtill på det kraftigt försämrade utbudet av välfärdstjänster de kommande 10 åren(notan för att rädda det finansiella systemet skall nämligen betalas av skattebetalare) så kommer vi även se en ökning av de kostnader för sjukvård, försäkring, utbildning, pensioner osv.som medelklassfamiljen får ta ur egen ficka. Plussa sedan på de krav på tillväxt som de privata aktörerna inom sjukvård, utbildning, byggande, energi osv..kommer att ställa och vi kommer att se en medelklass som inte längre vågar tänka och ta innovativa risker. (de kommer att vara upptagna med att säkra inkomsterna för att täcka de fasta och ack så nödvändiga kostnaderna för att garantera familjen en trygg(och likväl stressad) tillvaro.
  Summa sumarum…Medelklassen befinner sig i ett moment 22. När tusenlappen en gång för alla är uppäten och välfärdstjänsterna suger….trots att man fortsätter att arbeta som förut….ja då får man ställa drömmarna och hobbyies åt sidan och börja jaga extrajobb på McDonalds. Och allt detta samtidigt som hjärnan sakta men säkert ramar ned i en liten låda där det på locket står ”arbetselement X, Redo att tjäna”…och fortsätta rösta på moderaterna i hopp om att inte förlora det lilla man ändå har.
  Det är som att kissa i byxorna hela tiden Kent…för att hålla sig varm…och samtidigt blunda för att det är en ensamstående mamma som gratis torkar dina kallingar…istället för att ta hand om sina egna barn….varje dag.

  Glada kramar! 🙂
  robotnr7312

 5. robotnr7312 skriver:

  ..ups..sätt.

 6. […] Läs Andreas Krohn – Det är vänstern som vill sänka lönerna! […]

 7. robotnr7312 skriver:

  Det är helt oootroligt…nästan så de bli roooolit…

  Jag föreslår följande herr Edvin,

  Säg åt SAF att de ska strunta i löneförhandlingar i år och istället för att som brukligt, göra allt som står i deras makt för att försämra löntagarnas villkor och ge högsta möjliga utdelning till aktieägarna, göra tvärtom.

  Låt mig illustrera vad jag menar genom att peka på ett av tusentals liknande exempel.
  Scanias aktieägare sade i år nej till att dela med sig av den vinst som inte skapats om inte arbetarna på golvet hade varit duktiga och inte gjort sitt jobb.(samtidigt som tusentals individer på andra sidan atlanten fick se sina pensioner gå upp i rök…ja. bokstavligt talat) Resultatet har vi sett. Arbetarna sänkte sina löner. Märk väl att arbetarna betyder de som tillverkar produkterna.
  (nog kan du komma med ett eller annat argument som försöker visa på att vissa människor(kanske feodalherrar?) är smartare än andra och arbetar för att servera oss allt det goda i livet…genom guds nåd…trots att de tjänar ooofantligt med pengar på andras dagliga slit och är moraliskt tvivelaktiga så är de bra..eller hur?)

  En gång för alla: Ideologerna bakom moderat politik ser, i UTOPIA, den lycklige och nöjde och alldeles egna privata nagelklipparen som som något fullkommligt naturligt. Han har anpassat sig efter sin mentala och muskulära förmåga. Han tjänar ju 5 kr/tim därför att han tjänar på det. Inte sant? Han har ju ingått ett kontrakt med sin herre. inte sant? Det är ju ingen som hotar honom med pistol…Om han bara ville tjäna mer så står möjligheterna öppna…inte sant? Men han är ju så dum…inte sant?
  Ja..så ser det alltså, grovt skissat, ut i tanken på de välmenande och goda politiker som vi satt till att styra oss.
  Jag var t.ex på ett privat äldreboende för någon dag sedan…där hälften av de vårdpersonalen var VUXNA praktikanter…är det detta som skall vara gränsen för lägstalön…dvs ingen lön alls och tacka för möjligheten? El att det här med att ta hand om gamla är så värdelöst så att man inte ger dem som arbetar ens en lön?
  Detta är skattesänkning min käre…det är att säga att man inte bryr sig om någon annan än stora starka intelligenta jag. INte sant?

 8. robotnr7312 skriver:

  @Elvin

  p.s glöm inte heller att läsa Eops fabler. Se den som ett första steg på vägen till bildning..på vägen till att finna person och karaktär…på vägen att bli…närvarande. Där finns massor att hämta…kring samvete och förnuft.

  Även du Kent borde börja. Alltså börja börja och sluta sluta.

  Kom igen. Våga nu!

  Kramelikram!
  robotnr7312

 9. […] Krohniskt redogör bra för detta och på second opinionen finns en bra artikel på temat. Läs gärna dessa inlägg. […]

 10. […] Skall man tro Karl-Johan Karlsson på Expressen, så är det dock precis så verkligheten är beskaffad. Problemet är att Karl-Johan inte är så noga med sakernas faktiska tillstånd, eller det sammanhang de befinner sig i. Henrik Alexandersson har en devis när han häcklar korkade makthavare: “Ljug inte om saker som går att kontrollera!”, och humoristiskt nog är HAX en person som drabbats av att Karl-Johan ibland inte är så noga med de fullständiga sammanhangen, till exempel sådana “komplexa” saker som brutto och netto… […]

 11. […]    Roger Jönsson,  Claes Krantz,  Anna Vikström,  Kulturbloggen,  HBT-sossen, s-buzz,  Krohniskt,  på marginalen,  Röda berget,  In Your Face – ”Den borgerliga regeringen har […]

 12. Krister skriver:

  Reinfeldt är den enda statsministern i svensk historia som i januari 2007 i SR sa att han är emot reallöneökningar för svenska arbetare.

  Det säger väl allt, eller?

  Hellre högre reallön och mer i skatt med bättre välfärd och a-kassa, än mindre i lön med lite mindre skatt och sämre välfärd och a-kassa.

 13. Anton Stillesen skriver:

  Nå. Och vilken effekt på reservationslönerna anser Krohniskt att sänkt a-kassa har?

  Anton

 14. Andreas Krohn skriver:

  Anton: Just sänkt a-kassa sänker reservationslönen. Men det har också regeringen varit tydlig med, tanken med att sänka bidragen och skatterna på arbete är att uppnå en samlad effekt, fler jobb. Det hela är ju ett paket som i slutänden handlar om att fler ska komma i arbete, vilket faktiskt ger höjda reservationslöner.

  Politik som enbart diskuteras utifrån en liten del av ett paket är varken intressant eller särskilt intellektuellt stimulerande.

  Det som blir tydligt inför även detta val är att två strategier står mot varandra igen: göra det mer lönsamt att jobba eller göra det mer lönsamt att inte jobba.

  Sverige är fortfarande det land i världen som betalar folk bäst för att inte göra ett smack. Om man har någon form av tilltro till utbud och efterfrågan kan man lätt dra slutsatser vad det leder till.

 15. […] politiska påståenden. Igår såg vi ett exempel (Expressen, korrigering på Second Opinion, min kommentar), men det var knappast unikt. En av förklaringarna är att det är hart när omöjligt att […]

%d bloggare gillar detta: