Fredsprojektet utvidgas

Jag kommer väl ihåg debatten från den svenska folkomröstningen hösten 1994. Motståndarna till EU hävdade bestämt att EU skulle begränsa sig till Västeuropa och vägra att ta in fattiga eller nya länder. Att det skulle bli en rikemansklubb som inte brydde sig om omvärlden. De hade fel. Sedan Sverige gick med har 12 nya länder anslutit sig till EU och nu väntar fler. Länder som knappt ens fanns när vi gick med i EU.

Ett kroatiskt medlemskap har hittills blockerats av grannlandet Slovenien. Nu ser det ut att kunna släppa. En fjäder i hatten för EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt. Och ett välkommet besked för alla oss som tror på den förenande tanken bakom den europeiska unionen.

EU har en viktig betydelse för stabilitet, demokrati och fred i denna del av världen. Det är inte ens två decennier sedan vi hade krig och folkmord i södra Europa. Ett smutsigt kapitel i allas vår moderna samtid.

Ofta skrattar vi lite åt fredstanken i EU-projektet i det av fred bortskämda Sverige. Men i många delar av Europa är den tanken påtagligt närvarande. Det är lätt att glömma för oss. Men inte för dem som förlorat sina släktingar i krig.

Annonser

4 Responses to Fredsprojektet utvidgas

 1. antun skriver:

  Jag hoppas verkligen att Kroatien inte kommer med i Eu och att Slovenien forstatter blockera Kroatien. Vi har krigat i 1000 ar for att bli sjalvstandiga. Skall vi nu efter att tiotusentals Kroater stupat ge bort var sjalvstandighet till Bryssel? Tycker att Kroaterna skall vara sjalvstandig och lara sig hur man verkligen skall jobba i ett fritt kapitalistiskt system.

  Komma med i EU kommer bara betydda annu mer social hjalp till Kroaterna, vilket dom inte behover eftersom vi upplevt social hjalp genom kommunismen senaste 50 aren.

 2. Andreas Krohn skriver:

  Antun: Är det inte rimligare att kroaterna bestämmer om Kroatien ska vara med i EU än att slovenerna gör det?

 3. JG skriver:

  Antun har en god poäng!

 4. zabo skriver:

  Antun: Vad menar du med att dom krigat i 1000 år för att bli självständiga? Mig veterligen kom dom ganska väl överens med ungrarna. Om dom varit så fientliga mot varandra hade ju inte Ungern hjälpt dom med bl.a vapen under balkan krigen på 90-talet.

%d bloggare gillar detta: