Vem styr Norge imorgon?

Ikväll vet vi hur Norge kommer att styras de närmsta åren. Det brukar man veta efter val. Eller så vet vi det inte.

Det norska valet blir en rysare där statsminister Jens Stoltenberg försöker försvara sin regerings mandat. Opinionsläget är så jämt att det inte går att veta, olika mätningar pekar åt olika håll. Om den sittande regeringen får majoritet i Stortinget (norska riksdagen) sitter regeringen med stor säkerhet kvar. Men det är också det enda någorlunda säkra scenariot.

Som jag skrivit om tidigare är det inte alla som gillar varandra i norsk politik. Den borgerliga oppositionen har låsningar som gör att en borgerlig majoritet inte säkert leder till en borgerlig regering. Det kan också landa i att Stoltenberg och Arbeiderpartiet bildar en enpartiregering. Det är flera olika styrkeförhållanden mellan olika partier som spelar in för resultatet.

Claes Arvidsson menar i SvD att ”Borgerlig träta kan sumpa regeringsskifte”. Vi får se om det blir så. Det är trots allt svårt att tänka sig att ett gäng politiker, som sitter på en majoritet i parlamentet, skulle ge bort makten till sina politiska motståndare. Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen var i det tidigare skedet av valrörelsen inställd på att bli statsminister. Men den senaste tiden har hon blivit mjukare i den frågan, eftersom hon gärna vill öppna för en borgerlig regering med FrP som del.

Det hela kompliceras också av att Norge har ett system där mandaten fördelas över olika fylken (län), som innebär att en röst inte väger lika över hela landet. Vi kan få en situation likt det amerikanska presidentvalet där ett block kan få en majoritet av rösterna utan att få majoritet i Stortinget.

Mandatfördelningen i Stortinget kommer dock att stå klar i natt. Men det innebär inte alls säkert att vi vet vem som styr Norge efter valet.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: