Fusk är fusk – eller?

Jag har lite svårt att fatta varför vissa partier tycker att det är mer eller mindre ok att planka i tunnelbanan. Visst kan man tycka att kollektivtrafik ska vara gratis, men då ska den väl vara det för alla, inte bara dem som kan klättra?

Annonser

9 Responses to Fusk är fusk – eller?

 1. Plankaren skriver:

  Orsaken att plankning anses nära nog ok är att det har blivit en klassfråga bara att kunna resa. Eftersträvar man ett samhälle där vissa grundläggande saker ska tillkomma alla i samhället, även fattiga, till exempel möjligheten att kunna resa kollektivt för att tex kunna upprätthålla ett socialt liv vilket är viktigt för ens välbefinnande (de flesta av oss fattiga har vänner som bor många km eller mil ifrån oss), så måste man även rimligtvis stödja en avgiftsfri eller väldigt billig (20 kr per resa) kollektivtrafik. Gamla människor lever på pension, vilket de får utan motprestation. Unga fattiga får ingen pension utan många hankar sig fram så gott det går på sätt du inte ens kan föreställa dig i din vildaste fantasi. Därför är just gruppen unga, som kan hoppa över spärrar, extra motiverad att planka.

 2. Andreas Krohn skriver:

  Så logiken skulle vara att om man inte har råd kan man strunta i att betala? Det är att göra samhället enkelt för sig. Och varför skulle det i så fall bara gälla kollektivtrafik?

 3. Robert skriver:

  Skitsnack att det är en klassfråga…i så fall kan resonera så om allting…jag har inte råd att gå på fotboll så jag fuskar mig in…det är istället ett sjukligt beteende där man tror att andra ska betala för mig….därför behöver vi mer jesus och inga fler kontroller eftersom plankare fuskar inte bara med detta utan allt annat i samhället…men så länge det finns utsugare bland företagare kommer det även finnas utsugare bland dem som inte orkar arbeta ihop en tunnelbanebiljett…

 4. Christian skriver:

  Man bör såklart sträva mot avgiftsfri kollektivtrafik för alla (vilket planka.nu gör!) men tills dess får man nöja sig med en ad hoc-lösning

 5. Alex skriver:

  Andreas Krohn: ”Så logiken skulle vara att om man inte har råd kan man strunta i att betala? Det är att göra samhället enkelt för sig. Och varför skulle det i så fall bara gälla kollektivtrafik?”

  Det ska inte bara gälla kollektivtrafik, det ska även gälla t.ex. fildelning. Det gäller inte heller bara kollektivtrafik, det gäller även t.ex. vården.

  Robert:
  ”De troende fortsatte att samlas och hade allting gemensamt. De sålde allt vad de ägde och hade och delade ut åt alla, efter vars och ens behov.”
  Apg 2:44-45

  ”men så länge det finns utsugare bland företagare kommer det även finnas utsugare bland dem som inte orkar arbeta ihop en tunnelbanebiljett…”

  Vi subventionerar företagararnas kostnader för utbildning av arbetskraft, så ock deras kostnader för rehabilitering av arbetskraft. Vi subventionerar även företagen för deras miljöförstöring och deras godstransporter. Varför ska vi även subventionera dem genom att betala frakten av arbetskraft och konsumenter? Låt företagen betala infrastrukturen och kollektivtrafiken själva. Låt den betala ett lönetillägg á 700:- i månaden så att deras löneslavar kan ta sig till arbetet.

 6. Andreas Krohn skriver:

  Alex: ditt resonemang att en företagssektor som betalar 1000 miljarder i skatter är subventionerade är kul. Vi alla vet ju att tillväxten skapas av kommunala och statliga byråkrater som får fram den via fax.

  Också en intressant utgångspunkt att arbetskraften ägs av företagen, jag tror iof inte att folk håller med.

  Det blir nog klarare om du utgår från medborgare som grundsten för samhället.

 7. Robert skriver:

  ja, det stämmer, Alex, synd att alla inte är troende då…jag ger mina pengar till kyrkan och inte till sl..sl betalar jag för att åka något som de har byggt, och lönen för någon som kör…priset är redan väldigt subventionerat..att tänka att man ska få allt här i världen är en helt fel tanke i detta svenska sossesamhälle…. även om jag inte har den fetaste lönen så ger pengar till organisationer som hjälper människor som är motiverade att förändra sina liv till exempel lp-stiftelsen, hopp för honduras barn och erikshjälpen…så dessa organisationer kan du också vara med och stödja Alex…om alla skulle vara kristna och följer tio guds bud så skulle vi slippa denna och andra diskussioner och vi skulle alla göra något gott för hjälpa samhället framåt, men just är det svenska samhället rakt ner i helvetet, milt uttryckt…men det finns räddning genom jesus som lever och kan rädda alla…
  http://www.pontusjback.com

 8. Alex skriver:

  Andreas: ”Ditt resonemang att en företagssektor som betalar 1000 miljarder i skatter är subventionerade är kul. Vi alla vet ju att tillväxten skapas av kommunala och statliga byråkrater som får fram den via fax.”

  Du behöver inte raljera. Jag är mycket väl medveten om att tillväxten inte skapas i kommunala eller statliga byråkratier, givetvis skapas den av alla de som arbetar.

  Under kapitalismen däremot så är målet med produktionen att förmera värdet så mycket som möjligt, ackumulera mer och mer kapital. Därför är offentlig sektor oumbärlig för kapitalismen, om företagen skulle internalisera sina kostnader istället för att internalisera dem och låta skattebetalarna betala notan så skulle profitkvoterna bli så små att det helt enkelt inte är lönsamt att investera i produktionen längre.

  Detta är redan på väg att ske av många olika anledningar och det är exakt därför som vi har en finanskris. Den reella ekonomin är i såpass uselt skick att pengarna flyr den kapitalistiska produktionsprocessen och går till spekulation istället.

 9. Andreas Krohn skriver:

  Alex: Jag är inte säker på att alla är lika förlästa på marxistisk teori och terminologi som du är. För oss vanliga människor låter det du skriver rätt underligt.

  Man ska inte glömma bort vad av privat och offentlig sektor som finansierar vilken. Uppenbart finns samhällen där företagen (och medborgarna) själva finansierar mer av utbildning och annat som går via skattsedeln i Sverige. USA till exempel. Men på något sätt hamnar alltid notan på just skattebetalarna/medborgarna eller på företagen. Och det finansieras av vad som annars skulle kunna vara vinst eller medborgarnas pengar.

  Hittills har länder med kapitalism slagit länder med (alla typer av) andra ekonomiska system. I både välstånd och demokrati. Empirin talar således mot din teori.

%d bloggare gillar detta: