Politiseringen av EU är skadlig

Det är tyvärr ett skitordförandeskap att få i EU, mitt i perioden som byter kommission och parlament. Det visste vi när Sverige blev ordförande. Därför är det skönt för Fredrik Reinfeldt att EU-parlamentet äntligen godkänt Barroso. Nu kan Reinfeldt börja att styra EU på allvar. Han slipper att lägga tid på personfrågor och kan ägna sig åt politik.

382 av EU-parlamentets ledamöter röstade för Barroso, 219 röstade mot och 117 lade ned sina röster. Men i detta finns också ett problem.

EU-kommissionen ska vara opolitisk. Att Barroso har en borgerlig bakgrund från den portugisiska politiken har hållits emot honom, bland annat av de svenska socialdemokraterna som därför röstade emot. Även om de utåt försöker göra gällande att skälet är ett annat. Problemet är att den som gör en sådan markering också accepterar en politisering av Kommissionen. Samma fel görs självklart av de som röstar för honom av politiska skäl.

Det är synd och emot EU:s tanke att vara en gränsöverskridande union för medborgarna. EU-kommissionens uppgift är att jobba för EU-tanken. Den ska egentligen stå över partitaktik.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: