Misstankarna stärks

Caster Semenya, Sydafrikanskan som VM-guld på 800 meter ifrågasattes direkt efter loppet: var hon verkligen kvinna? En fruktansvärd anklagelse om fusk och trovärdighet, särskilt om den inte är sann. Internationella friidrottsförbundet har också erkänt att hela ”affären” kunde och borde ha  skötts snyggare.

Men nu meddelar en talesperson att Semenya inte kommer att springa mer i karriären.  Det agerandet leder så klart till att misstankarna om att anklagelsen är sann stärks. Varför skulle de annars känna sig tvingade att lämna ett sådant besked nu? Linjen från Sydafrika har ju än så länge varit mycket offensiv. Om hon visar sig vara man är dagens utspel smart krishantering. Men om hon inte visar sig vara det är det ju bara konstigt, blir hon rentvådd kan ju detta läggas till handlingarna och hon kan fortsätta. Hela affären och hanteringen känns mycket märklig.

Internationella friidrottsförbundet förväntas besluta om frågan den 20 november.

Annonser

3 Responses to Misstankarna stärks

 1. Svetlana skriver:

  Du kanske inte heller skulle vara så pigg på att gå ut på en full friidrottsarena när det har spekulerats i allt från dopning till att du är hermafrodit. Att hon lägger av behöver inte betyda att hon gjort något fel innan hon vann VM-guldet. Jag tror snarare att det är ren självbevarelsedrift i förhoppning om folk ska sluta spekulera så att hon kan försöka återgå till ett något mer normalt liv.

  Konstigt i samband med FRA resp IPRED-lagarna var en stor majoritet av de som engagerade sig väldigt måna om den sk personliga integriteten, men i fallet med Caster Semenyas verkar det vara fullt tillåtet att häva ur sig vilka kommentarer som helst. Allt från höhö kommentarer som att det är bara att dra ner byxorna på henne för att se efter, till att som du gör i din blogg misstänkliggöra henne för att hon väljer att dra sig ur elitidrotten pga den kränkande behandling hon utsatts för.

 2. Andreas Krohn skriver:

  Svetlana, jag tycker att du övertolkar innehållet i bloggposten. Om du läser igen ser du att jag inte tar ställning i sakfrågan, det har jag ingen anledning att göra eftersom jag inte har någon aning.

  Taggarna på inlägget är sport och PR eftersom det handlar om just de två.

  Jag utgår från att Semenya har goda rådgivare runt om sig. Rimligen har de varit med och fattat beslutet. I värsta fall handlar det om politiska påtryckningar. Det finns ju en risk att någon vill rädda sitt eget skinn på någon annans bekostnad. Vi får se när resultatet av könstestet kommer.

 3. […] Tidigare inlägg om Semenya här. […]

%d bloggare gillar detta: