Låt oss kriga med Danmark igen

Det är inte många länder i världen där man inte ens får behålla hälften av en inkomstökning efter skatt. Sverige är ett av dessa länder. Dock har vi inte högst marginalskatt i världen. Än. Danmark har högre, men danskarna har också insett (efter att en socialdemokrat utrett skattesystemet) att det är en för hög skatt. Danskarna planerar att sänka den högsta marginalskatten till 55,4 procent. Sverige kommer så att vara ”världsledande” på 56,7 procent (i snitt). Men i jämförelsen ska också tas hänsyn till att Sverige utöver inkomstskatten har löneskatter som betalas av arbetsgivaren, men som givetvis belastar löntagarens löneutrymme. Därmed är skillnaden i praktiken ganska stor mellan länderna.

Under år 2009 beräknas statens inkomster av skatt på arbete uppgå till 907,5 miljarder kronor (enligt statsbudgeten). 570 miljarder kronor utgörs av direkt skatt på arbete, varav 43,8 miljarder kronor är statlig inkomstskatt. Den statliga inkomstskatten, vilken inkluderar värnskatten, utgör totalt strax under fem procent av statens skatteintäkter på arbete eller 2,9 procent av de offentliga skatteinkomsterna. Totalt uppgår den offentliga sektorns skatteintäkter till 1 529 miljarder kronor under år 2009.

De som studerat effekten av värnskatten är överens om att den kostar mer än den gynnar landet (tex Uppsala Universitet (Holmlund och Söderström, 2007). I sin studie konstaterar professor Bertil Holmlund från Uppsala Universitet och Martin Söderström från Konjunkturinstitutet att även med förhållandevis försiktiga antaganden kan det mycket väl kan bli en vinst för statskassan att avskaffa värnskatten.

Värnskatten står också i strid med den breda överenskommelsen om skatterna från 1991, där det sades att alla skulle få behålla hälften av en löneökning. Principen om ”hälften kvar” skulle förvisso inte ens upprätthållas om värnskatten avskaffades. Men det skulle vara det viktigaste steget på vägen. Dessutom sades det när den infördes att skatten skulle vara tillfällig. Värnskatten var en av nödåtgärderna i Göran Perssons sanering av de statliga finanserna under 1990-talet. Värnskatten kan därför avskaffas direkt. Kostnaden för statskassan att avskaffa värnskatten är cirka tre promille av den offentliga sektorns skatteintäkter. Skadan i förlorad tillväxt är med all sannolikhet större, vilket också forskning visar.

Regeringen har ofta gjort en poäng av att sedan den tog över har inte Sverige längre världens högsta skattetryck (Danmark ”vinner”). Applåder för det! Men snart kommer vi återigen att toppa ligan vad gäller marginalskatt. Låt oss hoppas att regeringen tar upp kampen med Danmark även där.

Annonser

2 Responses to Låt oss kriga med Danmark igen

  1. […] Krohniskt och HAX och Magnus Andersson och Peace… och Ankersjö och Får det vara lite […]

  2. […] Bloggat om marginalskatteligan: Näst högst marginalskatt har Sverige, Kluven tunga á la regeringen, Skatt var det här!, Sverige får högst marginalskatt nästa år, Ska världens högsta skatter få bli ännu högre?, Skatter dessa skatter, Världsmästare!, Världens högsta skatt – och Mona har inte ens kommit i närheten av Rosenbad än, Take that, Mona!, Världens högsta skatter igen, Woho, världens högsta marginalskatt, Och detta är under en borgerlig regering…, V jublar över världens högsta marginalskatt, Marginalskatt i Norden, Låt oss kriga med Danmark igen […]

%d bloggare gillar detta: