Islam och Anna Anka

Hur många svenskar vill bli representerade av Ulf Ekman i Livets ord? Är tanken komisk? Tänk då igen, för det är exakt det som händer mig, min familj och mina vänner som flytt islamiska diktaturer.

Författaren och journalisten Dilsa Demirbag-Sten på DN debatt. Hon skriver även i den mycket läsvärda artikeln:

Demokrati innebär inte en rätt att aldrig känna sig kränkt, men däremot en rätt att inte bli berövad sina medborgerliga friheter. Med andra ord får vi hacka i oss att alla inte uppskattar eller stöttar våra fria val. Vi får klä oss hur vi vill, men vi kan inte ta för givet att andra måste anpassa sina regler till vårt klädval. Lika lite som jag kan hävda en rätt att gå in i moskén i bikini, lika lite kan jag hävda en rätt att bära burka på arbetsplatsen.

I ljuset av debatten som uppstått om Anna Ankas val är detta en intressant – och betydligt mer komplicerad parallell. Rätten att göra sina livsval är det lätt att stå upp för, särskilt så länge de bara berör personen själv och möjligen den närmsta omgivningen. Men när principer ställs mot principer blir det svårare. Kan en moské sätta en klädkod för sina kvinnliga besökare, tex tvång att bära slöja? Kan då motsatt en annan byggnad, sätta klädkoden: förbud för slöja?

Frågan är inte helt lätt att avgöra, här rör vi oss i gränslandet mellan vad som brukar betraktas som individuell frihet och vad som är diskriminering. Ingen av principerna är absoluta, jag tror ingen vill ha poliser som går i moderatkepsar på jobbet, lika lite som vi vill tvinga en kvinna som inte vill att bära en slöja. Även om det sista tyvärr inte är ovanligt.

Det är alltid intressant att följa en debatt där flera demokratiska principer står mot varandra. Ett råd är att inte vara för kategorisk.

Annonser

One Response to Islam och Anna Anka

 1. leffe45 skriver:

  Islam är kategoriskt, våra demokratiska principer är underställda islams.

  Att begära att människor som
  inte godtar Mohammeds läror
  skulle låta bli att teckna honom
  är inte att begära respekt
  – utan att kräva underkastelse.

  Ayaan Hirsi Ali.

%d bloggare gillar detta: