Here we go again

De svenska bankerna har en uppenbar kommunikationsutmaning när de nu ska dela ut bonusar, trots bankkris, nyemissioner och den allmänna debatten. Egentligen skulle se nog gärna slippa hela karusellen, men så enkelt kan de inte göra det för sig.

Bonussystemen är reglerade i avtal, som inte kan ändras över dagen. Enkelt uttryckt är det inte så lätt för en arbetsgivare att sänka en lön utan att omförhandla den. Normalt sett vill vi att det ska vara så.

Dessutom kan det ju finnas delar av banken där bonusarna faktiskt är motiverade. Bara för att banken i sin helhet går halvbra eller dåligt innebär det ju inte att alla bankens delar gör det. Eller att ingen anställd är värd bonus.

Men de nyanserna kommer nog inte att höras särskilt mycket i den offentliga debatten. Bankerna bör nog bereda sig för en inte särskilt saklig kritikstrom…

Annonser

2 Responses to Here we go again

 1. Nicke skriver:

  Rätt och fel: Bankerna har gått bra INTE MINST tack vare insatser från staten och statliga myndigheter, inklusive Riksbanken. Utan deras initiativ (bankgarantier, löjligt låg reporänta) hade bankerna gått med brakförlust. Så varför ska de ha bonus för något som de själva inte skapat?

  Individuella bonusar är en annan sak. Men det rör sig inte om det här.

  Att bonussystemen är reglerade i avtal, men att bonusarna bygger på något som de bankanställda inte tillfört, är bara tragiskt.

 2. Andreas Krohn skriver:

  Nicke: vi vet inte i detalj vad bonusarna bygger på. Men visst håller jag med om att det är ett problem att en förutsättning för dem delvis är de statliga garantierna.

  Men som du själv också konstaterar, de bygger på avtal. Och avtal ska hållas, även om det inte är politiskt korrekt att göra det.

%d bloggare gillar detta: