Att stoppa politiska budskap i media

Censur är normalt sett en mycket känslig fråga för svenska medier. Ingen vill bli anklagad för det och i princip kan nog sägas att censur inte förekommer i svenska medier. Utom på reklamplats, där diskussionen blir en annan.

När Aftonbladet gick ut med ett förbud mot reklam från Sverigedemokraterna blev det en rejäl och nyttig debatt. Jag själv tycker (läs här) att beslutet bara var korkat eftersom det gynnar Sverigedemokraterna.

Nu går TV4 ut med riktlinjer för hur politisk reklam ska tillåtas under valet. Det står dem naturligtvis fritt att begränsa detta, men jag tror att de överskattar möjligheten att vinna ett val genom att köpa massiv mängd TV-reklam. Det skulle bara slå tillbaka mot det parti som försökte. Därför är känns begränsningen bara fånig. Noterbart är att TV4 dock kommer att tillåta reklam från Sverigedemokraterna.

TV4 försöker vara rättvisa genom att ge alla partier lika stor (maximal) plats. Men varför är det rättvist? Partierna är ju olika stora. Varför får Sossarna bara annonsera lika mycket som Sverigedemokraterna får?

Reglerna kanske låter bra för några strateger på TV4. För mig låter de mest fåniga.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: