Oppositionen eniga och oeniga

Oväntat oeniga, om än helt eniga om att höja skatterna. Det får bli den korta sammanfattningen av oppositionens budgetar.

Mona Sahlin fortsätter sin konsekventa strategi att skjuta rödgrön enighet framför sig. ”I god tid innan valet”, brukar Sahlin säga att de ska vara eniga. Det resonemanget börjar snart mest bli en semantisk lek med betydelsen av orden ”i god tid”. Inte kan hon väl mena början av september nästa år?

Sahlin fortsätter också i Göran Perssons fotspår att vara överkommunalråd. Kommunerna ska inte bara få mer pengar enligt (s)-budgeten. Men Sahlin ska tala om för Sveriges kommunalråd hur de ska användas. Satsningarna görs utifrån statlig detaljstyrning av vad pengarna ska gå till. Inget kommunalt självstyre här inte, Mona vet bäst.

Detta var den sista chansen för de rödgröna att lägga en enig budget innan valet. Nu har vi i alla fall fått det beskedet, enigheten kommer att bestå i ord och utfästelser, men inte i tabeller och siffror.

Opinionsläget är fortfarande jämt. Men Fredrik Reinfeldt kommer att ha ett starkt trumfkort i frågan om regeringsduglighet. Det kan vara avgörande. Alla som röstar på Sahlin köper en gris i säcken. Risken är att grisen heter Lars Ohly.

Annonser

5 Responses to Oppositionen eniga och oeniga

  1. Bjarne skriver:

    Det är väl ingen ”risk” att grisen i säcken heter Lars Ohly, det är väl ett faktum? 🙂

  2. farmorgun skriver:

    Risken är att grisen heter Ohly – den formuleringen bjuder på dagens goda skratt 🙂

  3. […] Bloggar: Tokmoderaten och Peter Andersson och Ankersjö och Krohniskt […]

  4. […] Rödgrön baksmälla Dagen efter brukar vara tung. I dag är baksmällans dag för det rödgröna budgetarbetet som presenterades igår. Inte mycket till enighet, som jag skrev igår. […]

  5. […] Dagen efter brukar vara tung. I dag är baksmällans dag för det rödgröna budgetarbetet som presenterades igår. Inte mycket till enighet, som jag skrev tidigare. […]

%d bloggare gillar detta: