Myt att myndigheter gynnar Stockholm

En seglivad myt – och ett argument som ofta kastas i ansiktet på Stockholmare – är att offentliga myndigheter skulle hålla uppe Stockholms ekonomi. Att skillnaden mellan resten av landet och Stockholm skulle kunna förklaras med att Riksdagen, Regeringen och en rad statliga myndigheter ligger i regionen.

Handelskammaren samlades i dag ett antal bloggare för att diskutera viktiga framtidsfrågor för Stockholm. På plats fanns förutom de inbjudna talarna Ulf Adelsohn och Annika Billström bland andra: Farmor Gun, Minamoderatakarameller, Attlia Tecknare och Oscar Swartz. Övningen inleddes av Handelskammarens ekonomiske analytiker, Johan Treschow, som bland annat visade intressanta siffror på att det offentliga inslaget i Stockholms ekonomi är lägre än i riket i stort.

Varuproduktion Tjänsteproduktion Offentlig sektor
Stockholm 17 54 29
Västsverige 26 42 32
Riket 24 42 33

Som synes i tabellen har Stockholm en lägre andel sysselsatta i offentlig sektor än riket i sin helhet. Västsverige, som brukar vara bra på att framställa sig själva som missgynnade, har i princip samma andel som rikssnittet i offentlig sektor.

Det som skiljer ut Stockholm är den höga andelen tjänsteproduktion och den låga andelen varuproduktion.

Att Stockholmsregionens ekonomi skulle hållas under armarna av offentliga myndigheter är således en myt. Det som gör att Stockholms ekonomi drar landets ekonomi, är att det är den region som mest lämnat industrisamhället och gått in i kunskapssamhället.

Annonser

3 Responses to Myt att myndigheter gynnar Stockholm

  1. farmorgun skriver:

    Glömde fråga hur man räknar, när en del av tjänstproduktionen finansieras med skattemedel även om den sker i näringslivet?

  2. […] BTW – Det är en myt att myndigheterna gynnar Stockholm […]

  3. Daniel skriver:

    @farmor gun

    Man räknar väldigt konstigt. Ett bussbolag som kör för landstinget räknas som privat sektor, riksbanken räknas som privat sektor och dom flesta statliga bolagen räknas under privat sektor.

%d bloggare gillar detta: