Alla spelbolag tror på Alliansen

Trots att opinionsmätningarna visar en knapp ledning för de rödgröna tror de som satsar pengar på valet på en alliansseger. Oddsen är tydligare än på länge. För någon månad sedan kunde man se spelbolag som hade de rödgröna som favorit, även om majoriteten trodde på alliansseger.

Men just nu finns inte ett enda spelbolag som tror på en rödgrön seger. En lista finns här.

Man kan självklart spekulera fritt i vad detta beror på. Ingen kan svara exakt, men det är klart att om någon ställer dig frågan (vilket några opinionsinstitut gör): ”vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval i dag” är det kanske inte samma sak som frågan: ”vilka tror du vinner om ett år”. Det blir skillnad om folk får säga vad de tycker i dag och vad de tror händer om ett år.

Spelarna måste också ta in andra faktorer i bedömningen, tex som att vi troligen har bättre konjunktur om ett år, vilket rimligen gynnar regeringen. Eller så förutspår de ett rödgrönt kaos när s-v-mp ska enas om budgeten och sossarna måste tvinga vänsterpartiet på knä i sin bristande budgetdisciplin. Kanske tar regeringskritiska Piratpartiet mest röster från s-v-mp utan att komma in i riksdagen – och därmed är de rösterna förlorade?

Hur som helst bör Sahlin oroa sig över detta faktum. Spelbolagen har ett grymt bra track record i att ha rätt.

——————————————-

Bloggar på samma tema: Kent och Frykman.

Annonser

4 Responses to Alla spelbolag tror på Alliansen

  1. […] Alla spelbolag tror på Alliansen « Krohniskt krohniskt.wordpress.com/2009/10/18/alla-spelbolag-tror-pa-alliansen – view page – cached Trots att opinionsmätningarna visar en knapp ledning för de rödgröna tror de som satsar pengar på valet på en alliansseger. Oddsen är tydligare än på länge. För någon månad sedan kunde… (Read more)Trots att opinionsmätningarna visar en knapp ledning för de rödgröna tror de som satsar pengar på valet på en alliansseger. Oddsen är tydligare än på länge. För någon månad sedan kunde man se spelbolag som hade de rödgröna som favorit, även om majoriteten trodde på alliansseger. (Read less) — From the page […]

  2. Kalle skriver:

    För att inte tala om (fi), där har ni också ett parti som tar röster från de rödgröna, vilket resulterar i bortkastade röster.

  3. Lasse2 skriver:

    Dessutom finns det väldigt många s-sympatisörer som svarar att s är det bästa partiet, men om ett år väljer de att rösta blankt, avstå från att rösta eller till och med rösta på folkpartiet för att de inte vill bidra till en svensk regering med kommunistiska ministrar. Även många miljöpartister drar sig för den tanken och kommer nog i sanningens minut att rösta på c.

  4. Josef Boberg skriver:

    En AKTIV VALSAMVERKAN för nuvarande icke riksdagspartier – kan röra till prognoserna för valresultatet ordentligt, förhoppningsvis… 💡 (= vitalisera Riksdagen ❗ )hälsar Josef 😉

%d bloggare gillar detta: