Att ta debatten med Sd

Sverigedemokraternas utspel mot muslimer i veckan har onekligen väckt debatt.

De flesta är överens om att Sverigedemokraterna ska bekämpas, men meningarna går isär om hur. Själv skrev jag om det strax innan veckans debatt briserade. Erkännas ska, att detta inte är lätt, hur man än vrider och vänder på det finns utvägar för Sd att hitta ingångar.

I dag har jag läst två kloka inlägg på temat, från Sanna Rayman och Ulf Bjereld. Båda pekar på att de etablerade partierna måste ta detta på allvar.

Men jag tycker också att en intressant tråd som genast uppstår är all spelteori. Som Bjereld pekar på i sitt inlägg säger Maria Wetterstrand att:

Om vi blir större än de andra är det logiskt att Centerpartiet och Folkpartiet öppnar upp för att bedriva samtal med oss.

Uttalanden som Wetterstrands är mumma för Sd:s strateger. Att alla sätter igång och gör strategier för hur de ska agera OM Sverigedemokraterna blir vågmästare sänder naturligtvis signalen att de också TROR att det är sannolikt att Sverigedemokraterna kommer in.

Det tycker inte jag att man ska vara säker på – och framför allt inte utgå ifrån. Piratpartiet har fallit från över sju procent i valet till Europaparlamentet för mindre än ett halvår sedan till att nu föra en tynande tillvaro runt knappt mätbara nivåer.

En förutsättning för att Piratpartiet ska bli intressanta är att deras frågor är på tapeten. Samma sak gäller för enfrågepartiet Sverigedemokraterna. Ju mer uppmärksamhet de får, desto större chans att komma nå väljare. Lyckas de dessutom slå in kilar i befintliga politiska block blir de intressanta av det skälet.

Därför ska Fredrik Reinfeldt fortsätta att svara att han söker mandat för en borgerlig regering och Mona Sahlin att hon söker mandat för en rödgrön. Och de kan sluta misstänkliggöra varandra för att vilja ha med Sverigedemokraterna. Varför i hela fridens namn skulle de vilja ha det? De skulle ju i så fall kunna fixa det redan nu, i jobbet med valmanifest och annat. Det låter naturligtvis lika löjligt som det är.

Annonser

14 Responses to Att ta debatten med Sd

 1. photoimagine skriver:

  Det är nödvändigt och friskt att det rörs om i Svea rikes riksdagssoppa.

  MVH

 2. Nemokrati skriver:

  Det bästa sättet att ”ta debatten” är att själv sluta underblåsa högerextremism. Detta utbrott är ju bara slutet på en lång upptrappningsfas. Vi har nu haft ett år av anti-demokratisk lagstiftning, populistiska utspel mot kulturen; Odell-rättegången, krav på att stänga Konstfack, fördömande av samhällskritisk och experimentell konst, anti-åtgärder mot massarbetslösheten, anti-åtgärder mot förfallet i miljonprogrammet och dess ‘oseriösa’ slumvärdar, anti-åtgärder mot polisvåld, anti-åtgärder mot rasistiskt språkbruk i polisens kursmaterial för beslagshantering, anti-åtgärder mot poliser som använder rasistiskt språkbruk vid utryckning, anti-åtgärder mot växande klyftor mellan rika och fattiga, klappjakt på sjukskrivna och arbetslösa, den parlamentariska demokratin har avskaffats utan debatt genom ratificeringen av Lissabonfördraget, FRA-lag har införts, Försvarsunderrättelsedomstol inrättas, utan rätt till juridiskt ombud och utan medborgarinsyn på trots av invändningar från tunga remissinstanser som Anne Ramberg och JK, krav från migrationsminister om att ta medborgarskapet från kriminella invandrare (detta görs väl inte mot svenska kriminella?), krav från samma håll på strängare språkkrav, dessförinnan år av spekulation, bankbonusar, skandaler i samhällstoppen, AMF-affären, Carnegie, utförsäljning av gymnasier som bedöms som ”stöld” av kammarrätten, och så bankräddning på bankräddning med skattemedel till banker som fortsätter betala ut bonusar och samtidigt inte ser till att långivning till små och medelstora företag i Sverige fungerar, samt sist och slutligen misstänkliggörande av flyktingar från både S och M. Till slut trillar poletten ner. Och då är det bara för SD att träda ut från kulisserna och inta scenen.

 3. Nemokrati skriver:

  Glömde nämna – fortsatt spekulation, fortsatt spekulation, fortsatt spekulation på börsen med både skattemedel och andra medel. Bubblorna blåses upp med konstgjord andning gång på gång tills bara en ekonomins dödsrossling finns kvar av brist på andningspaus.

 4. Nemokrati skriver:

  Glömde nämna – anti-åtgärder beträffande bygge av billiga hyresrätter till ungdomar och andra behövande.

 5. Nemokrati skriver:

  Glömde nämna – anti-åtgärder mot grundskolornas fysiska förfall.

 6. Anders Troberg skriver:

  PP’s ”fall” är bara på pappret. SD har snutit medias uppmärksamhet ett tag, vilket innebär att SD finns som ett eget valalternativ i opinionsundersökningarna, vilket PP inte gör. Folk är mer benägna att välja färdiga alternativ, så därför överrepresenteras SD och PP underrepresenteras.

  PP är långt från uträknade, och, om det inte händer något totalt oväntat, kommer att få plats i riksdagen.

 7. Andreas Krohn skriver:

  Nemokrati: din poäng framgår. Du gillar inte hur samhället ser ut… Så länge du bara kritiserar, men inte gör något åt det, blir det mest tröttsamt. Engagera dig politiskt och peka på konkreta lösningar i stället!

 8. Andreas Krohn skriver:

  Anders T: Det ska hända något ytterst extraordinärt för att PP ska ha en chans i riksdagsvalet. Allt annat är på sin höjd önsketänkande.

 9. Nemokrati skriver:

  Till Andreas Krohn:

  Jag har pekat på konkreta lösningar – faktiskt till och med tjatat – se säkert 10-20 inlägg på min blogg, t ex http://komigenuva.wordpress.com/2009/02/04/skattepengar-pa-export/

  plus att utveckla vätgasbilar och solkraft.

 10. Nemokrati skriver:

  Till Andreas Krohn:

  Dessutom har jag engagerat mig hårt i frågorna om Telekompaketet och akronymlagarna, Lissabonfördraget och EU sedan många år tillbaka (medlem i Folkrörelsen Nej till EU), men vad hjälper det. Man lyssnar inte till vare sig egna kritiska partimedlemmar eller stora folkrörelser. Bara kör racet mot undergången med gasen i botten.

 11. Antiism skriver:

  Mona Sahlins gode vän som nu skall få hög post inom Maud Olofssons Centerparti visar på hur rätt sverigedemokraterna har!

  Här kommer Mahmoud Aldebes kravlista.

  1.En moské i varje stad eller kommun.

  2. Moskébyggen borde finansieras med räntefria lån som alternativ till villkorat bidrag från utlandet.

  3. Kommunerna borde ta på sig ansvaret att gå i borg för räntefria lånen eller låna ut pengar räntefritt till moskébyggen för kommunens muslimska invånare.

  4. Att integrera islam i svenska skolor.
  Det innebär att man lyfter hemspråket och religionen i schemat som ett vanligt ämne, där muslimska barn får möjlighet till undervisning i homogena grupper i eget hemspråk och egen religion i de kommunala skolorna.

  5. Imamer och hemspråkslärare borde få status som ordinarie lärare i ämnet hemspråk och religion.
  Det innebär att man lyfter hemspråket och religionen i schemat som ett vanligt ämne, där muslimska barn får möjlighet till undervisning i homogena grupper i eget hemspråk och egen religion i de kommunala skolorna.

  6. Imamer och hemspråkslärare borde få status som ordinarie lärare i ämnet hemspråk och religion.

  7. Alla kommuner borde ordna en kväll i veckan som ska vara en kvinnokväll respektive männens kväll i gym och simhallen.

  8. Att riksdagen stiftar en lag som ger svenska muslimer rätt att vara lediga under de islamiska högtiderna Eid al fitr och Eid al Adha är krav från alla muslimer. För nuvarande är det omöjligt att ta ledigt från arbeten för att fira högtiden tillsammans med familjen.

  9. Muslimer kräver att regeringen ska undersöka möjligheten till en särlagstiftning är möjlig och hur detta i fall ska motiveras utifrån existerande lagstiftning i religionsfrihetslagen.
  Muslimer kräver alltså en lagstiftad positiv särbehandling av i detta fall en religiös minoritet för att befrämja dess status och skydda den mot majoritetssamhället.

  10. Två timmars ledighet för fredagsbön, mellan kl.12- kl.14 under vintertiden och mellan kl.13-kl.15´sommartiden. Fredagsbönen är en obligatorisk bön som måste utföras kollektivt i moskén.

  11. Att bidraga till att muslimerna och judarna får dispens eller särlagstiftning för att utföra den islamiska och judiska slakten.

  12. Muslimer kräver att församlingsförbundet i svenska kyrkan i samarbete med landets kommuner ska reservera begravningsplatser i alla kommuner som har muslimska invånare.

  13. Att starta Imamutbildning vid svenska universiteten och högskolor är ett krav från landets muslimer och från svenska myndigheter.

  Den som vill läsa hela brevet kan göra det här:http://www.sr.se/Diverse/AppData/Isidor/files/83/2113.pdf

  Mahmoud Aldebes: ”Muslimska minoriteten kritiserar den snäva definitionen av religion som ligger till grund för den svenska religionsfrihetslagstiftningen. Det behövs särlagstiftning när det gäller godkännande av muslimska minoriteten. Med ett sådant godkännande kan vi begära rättelse av svenska familjerätten för att anpassa den islam.”

 12. Andreas Krohn skriver:

  Antiism: Varifrån har du fått uppgiften att Mahmoud Aldebes ”skall få hög post inom Maud Olofssons Centerparti” Jag kan inte hitta annat än att han kandiderar i provvalet och dessutom en massa kritik mot detta inifrån (c).

  Jag tror knappast att han kommmer att hamna på valbar plats.

  Dessutom har han tagit avstånd från en rad av ovanstående uttalanden, som du dessutom formulerat på egen hand.

  Men det vore intressant att höra din analys över varför du tror att han kommer att ”skall få hög post”.

  Bara ordvalet ”få” säger mig att du inte satt dig in i hur den demokratiska processen i partier fungerar…

 13. antiism skriver:

  Nej det är Stellan Bojerud som sammanställt det och han lär vara smartare och mer insatt än vad både du och jag är tillsammans. Aldebe utan valbar plats kommer gå ut som ”rasistsikt” från muslimska rådet så detta vågar knappast Centern säga nej till!!

 14. Mahmoud Aldebe skriver:

  Åkesson och demokrati

  Grogrunden till rasism , islamofobien och främlingsfientlighet finns inom Sverigesdemokrater . Jimmie Åkesson förtalar och förolämpar mig personligen i sina uttalande och publikationer. Senaste krigsorden var i Sd valpropaganda, det gäller påståenden att bl.a. att jag förespråkar särlagstiftnig för muslimer och citerar rad krav från ett öppet brev skickat till politiker april 2006. Förbundet hade en månad senare återkallat detta offentligt. Det var fel att kräva särlagstiftning och förbundets ordförande hade återkallat kravet efter årsstämman maj 2006. Det här borde vara överspelat. Jag är orolig att smygrasismen är lika utbredd i flera etablerade partier och inte enbart inom de rasistiska grupperingar i landet. Rasister och främlingsfientliga går för långt och jag blir både upprörd och besvikn, men kommer aldrig att ge upp min rätt att vara med i det offentliga debatten. Det märks tydligt också i offentliga debatter att man hetsar mot islam och muslimer för att kväsa den goda och låta den onda att synas. Rasism, islamofobien och främlingsfientlighet är mer utbredd bland Sd och extrema nationalister som växer snabbt i Sverige.

  Sd ordförande Jiemme Åkesson hetsar allmänheten och centerpartister mot mig eftersom jag kandiderar till riksdagen för center . Det låter galet och odemokratiskt. Detta är precis samma hetsande yttrande som rasister använder mot invandrare. Jag tar illa vid mig av Åkessons hetskampanjen, speciellt efter hans senaste hatiska artikel. Förnedrande ord om mig upprepas i Sd publikationer. Främlingsfientlighet och rasism uttrycks offentligt i sd publikationer och märkes tydligt av sd lednings uttalanden i privat och offentliga rummet. Man borde ta mig på allvar och hitta ett sätt att minska spänningen mellan rasister och främlingsfientliga sekter i ena sidan och nya svenskar som känner sig träffade av sd ordkrig. Sd är i frammarsch i Sverige med en ny variant och modern korståg mot svenska muslimer i allmänhet och mot mig personligen i sinnerlighet.

  Herr Åkesson

  Åkessons hatkampanj mot islam och muslimer samt mot mig personligen bygger på egen politiskpolicy att alla invandrare ska återvända till sitt ursprungliga land. Men vem ska inbilla sig att Sverige är immun mot organiserad snedvriden national och extrem rasism som speglas av Åkessons uttalanden.Tyvärr det finns 10-tal individer som har den typen av hatiska åsikter mot islam och muslimer, men det finns miljoner som vill leva i fred och harmoni. En främlingsfientlig politiskparti kan aldrig nå sina politiska mål med hat och attack på andra människors religiösa övertygelser. Sd med sina ordkrig visar tydliga signaler på rasism och främlingsfientlighet. Måste jag vara arisk vit, ljushårig för att vara god människa.

  Mahmoud Aldebe

%d bloggare gillar detta: