Vad vill de egentligen

Man kan säga saker rakt i ansiktet, man kan säga saker med blommor eller man kan linda in saker i bomull. Det finns många metaforer för kommunikation.

Men att säga saker via media är en egen disciplin.

För en utomstående verkar hela striden om arvet efter Stieg Larsson märklig. Uppenbart är parterna långt ifrån överens och de verkar heller inte gilla varandra.

Att kommunicera uteslutande via media lär knappast föra parterna närmare varandra.Risken för missförstånd är så klart uppenbar och dessutom är det inte särskilt värdigt att göra en arvsstrid till mediasåpa. Lite mer respekt för den döde Stieg Larsson kunde man kanske hoppas på.

Media letar alltid konflikter och är inte sena på att göra hönor av fjädrar. Det vet egentligen alla. I media blir en historia lätt en såpa.

Därför måste man ställa sig frågan – varför väljer ändå parterna att föra striden i medierna? Svaret på den frågan är mer intressant än vem som får hur många miljoner. Kan det vara en PR-kupp? Eller vet de helt enkelt inte vad de håller på dem? Något är i alla fall skumt.

Annonser

7 Responses to Vad vill de egentligen

 1. Uppmärksam skriver:

  Visst borde det inte vara så svårt att bara kunna sätta sig ner och prata om allt, men däremot så blir det svårare för Stieg familj när inte Eva vill prata med dem, utan hon har ju sedan hans död gått ut i media och spytt galla över familjen. Vilket jag tycker är underligare.
  Börjar man dessutom gå igenom en massa gamla artiklar som Eva varit med i får man inte i hop det. En en tidning säger hon en sak och i nästa en helt annan. Varför alla dessa lögner? Jag får helt enkelt inte ihop hennes historier och där står folk på sidan om och hejar på henne utan att änns veta vad han pratar om och att i fråga sätta henne är det helt uteslutet för då är man väl en hemsk människa som talar illa om det goda.. Men är Eva så god egentligen????

 2. Jonas skriver:

  Eva har drivit frågan i media och familjen svarar i media. Det är inte så konstigt egentligen. Familjen har lagen på sin sida, medan Eva anser att hon har moralisk rätt till pengarna. Därför går hon ut i media i syfte att få sympatier och sätta press på familjen. När de sen svarar med samma mynt blir hon sur.

  Jag tar inte direkt ställning i konflikten i sig. Givetvis borde båda parter på ett eller annat sätt få del av pengarna. Men hon har inte skött det snyggt från början. När hon insåg att de gjort bort sig genom att inte skriva testamente borde hon kontaktat jurister och hållit media utanför.

  I och med att testamente saknas har hon måttlig chans att vinna något i domstol, men varför lägga ned diplomatin och ge sig in i en mediastrid om det inte var det hon ville?

 3. GH skriver:

  Frågan är snarare varför detta varit högst upp på SVD’s sida nu i tre dagar, händer inget annat i världen ?

  Jag är totalt ointresserad av deras privata familjekonflikt.

  Man se rehlt allvarligt ingen skillnad på SVD och Aftonbladet nuförtiden, en tragisk nedgång av en seriös dagstidnining.

 4. Andreas Krohn skriver:

  Jonas: Håller med om att det ser mörkt ut juridisk för Eva. Desto konstigare då att välja en konfliktinriktad strategi för kommunikation.

  Man kan möjligen konstatera att all uppmärksamhet ändå troligen leder till fler sålda Larssonböcker. Ingen vill ju lägga skulden på honom och böckerna lyfts genomgående fram som bra och bästsäljande.

 5. Andreas Krohn skriver:

  GH: håller i grunden helt med, jag ser heller inte det egentliga nyhetsvärdet (för mig) i detta.

  Men jag utgår från att SvD gör en bedömning av vad folk vill läsa, så att klaga på SvD kan mycket väl vara att skjuta brevbäraren.

 6. Lina skriver:

  Varför tog inte imot lägenheten och tillgångarna i gåva från första början efter att stieg dog och familjen skickade ned ett kontrakt. Utan går istället ut i tv och säger att hon inte vet om hon får bo kvar. Sen dröjer det ca3år innan hon skriver på och då säger hon att familjen äntligen gett med sig, men i själva verket har hon ju haft kontraktet hela tiden?

 7. Ingemar skriver:

  Juridiskt är historien glasklar – pappan och brodern ska ha pengarna, trots att Stieg verkar ha tillbringat ganska få år hos dem. Han växte upp med morfar och mormor tills han var nio år och flyttade hemifrån vid rekordunga 16 års ålder.

  Moraliskt är den tveksam – det är därför historien har ett allmänintresse, kryddat med att Stieg Larsson skriver tre succéböcker innan han avlider knall och fall.

  Helt uppenbart är att det fanns en hotbild mot SL – deras passbilder hade rekvirerats ut innan han avled. Och få skriver nog testamente när de är blott 50 år gamla.

  Oavsett om hans sambo har valt rätt mediastrategi eller inte, så undrar många med mig vad det är för sorts människor som anser sig ha rätt till hela arvet, trots att Stieg Larsson levt tillsammans med sin sambo i hela 32 år.

  Man får också intrycket att föräldrarna och brodern varit ganska perifera människor i Stieg Larssons liv, något som flera som arbetat tätt med Larsson spontant yttrat.

  Varför skulle den här historien vara ointressant att skriva om? Hellre det än tiondelen av den sk-t som fyller media.

  Här finns ju alla ingredienser – ett succéartat författarskap, en hastig död i förtida ålder, en sambo som ställs på bar backe, ett ogiltigt testamente, relativt sett avlägsna och kallsinniga släktingar som gör juridiskt snspråk på arvet men där man kan ifrågasätta det moraliskt riktiga, en hotbild från extremister som gör bristen på äktenskap rimlig, en oskriven bok i en dator som är borta samt en upplaga över hela världen med inkomster i halvmiljardklassen.

  Det är väl något att skriva om?

%d bloggare gillar detta: