Lobbyister under falsk flagg

Försvarsminister Sten Tolgfors är sur på Göran Persson. Persson var en av undertecknarna till den uppmärksammade DN debattartikeln ”Början till slutet för den svenska försvarsindustrin” den 26 oktober. Men Göran Persson skriver under som f.d. statsminister, inte som lobbyist. Tolgfors beskriver det i sin blogg:

Göran Persson arbetar för JKL, som i Resumé sägs ha i uppdrag att arbeta för BAE Hägglunds, men Persson skriver ändå under DN-artikeln som ”före detta statsminister”.

Han tycker själv inte att detta är problematiskt. . . Det tycker jag. Inte att han numera är betald konsult – utan att han inte reder ut sina roller.

Antingen agerar han som (S)-politiker – eller som konsult. Antingen har Göran Persson betalt för att agera för ett enskilt försvarsindustriföretags intressen – eller så har han det inte. Om han klär den ena rollen i den andra rollens skrud strider det mot öppenhet och transparens.

Onekligen har Tolgfors en poäng. Branschorganisationen Precis är också ganska tydlig i sina riktlinjer för detta:

Ett PR-konsultföretag har inte någon allmän skyldighet att för utomstående berätta om sina uppdragsgivare eller uppdragens art. I en aktiv kontakt med tredje part i ett enskilt ärende – till exempel en journalist eller en beslutsfattare – bör dock PR-konsultföretaget på anmodan redovisa vem uppdragsgivaren är.

Det finns således ingen allmän skyldighet att berätta om sina uppdragsgivare, men i kontakten med journalister och beslutsfattare bör uppdragsgivaren redovisas.

Men reglerna å sidan: det är ju i grunden också ett annat problem med att vägra redovisa sina uppdragsgivare. Trovärdighet.

Lobbyister som smyger runt utan att berätta vem som betalar dem för det har låg trovärdighet, läs Europaparlamentarikern Christofer Fjellners synpunkter på det här. Först ock främst begraver de sin egen trovärdighet, men de sänker också förtroendet för hela branschen.

Det är således inte bara omoraliskt att inte avslöja sin uppdragsgivare – det är direkt korkat.

Annonser

2 Responses to Lobbyister under falsk flagg

 1. Slumpnavigator skriver:

  Ergo: JKL bör a) säga upp GP, b) redovisa samtliga (!) uppdragsgivare eller c) belägga sin växande skara välpositionerade åsiktsmaskiner med framträdandeförbud kring alla frågor som tangerar områden som byråns uppdragsgivare har intressen i. Eller?

 2. Andreas Krohn skriver:

  Slumpnavigator: JKL kan väl bara följa reglerna från Precis?

  JKL har gjort imponerande värvningar den senaste tiden och är ett bra välrenommerat företag. Men jag tycker att de riskerar det genom att uppenbart låta sina konsulter agera under falsk flagg.

  Man får välja att vara politiker eller lobbyist. Som lobbyist bör man redovisa sina uppdragsgivare, som politiker kan man agera mer fritt.

  Problemet är inte i sig att Persson skrev under artikeln, problemet uppstår när han slirar på att han jobbar för JKL som i sin tur jobbar åt Hägglunds.

%d bloggare gillar detta: