Det är vi själva som avgör

Finansminister Anders Borg kostar i dag på sig att skriva upp prognoserna för konjunkturen och ekonomin. Fortfarande är läget osäkert, men det ser i alla fall lite ljusare ut. Det känns skönt.

Frågan är bara vad som avgör om finansministern får rätt eller inte. Delvis kanske hans egen prognos. Det som tar oss ur svackan är i hög grad vi själva och svenska företag. Även om det också måste ses på global nivå. Till DN säger Anders Borg:

Den hotbild som fortfarande finns kvar är ökade svårigheter i de baltiska länderna och en andra våg i finanskrisen. Men Sverige har med de goda offentliga finanserna och ett högt privat sparande en fördel jämfört med många andra länder. Det finns en fortsatt positiv spiral med ökat förtroende, enligt Borg.

Det är just den ”positiva spiralen” man vill åt. För även om det kommer att vara tufft den närmsta tiden spelar det roll att folk vet att botten är passerad. Det är lättare att ta några motgångar om man vet att det ändå är på vägen upp.

I ett Stockholmsperspektiv var den senaste Stockholmsbarometern från Handelskammaren upplyftande läsning. Den så kallade konjunkturindikatorn ligger nu på plus igen. Handelskammaren skriver:

Situationen för näringslivet har stabiliserats och ekonomin växer igen. Ljuspunkterna finns i att uppdragsverksamheten, där företagstjänster ingår, stärks rejält och att handeln visar på ljusare siffror.

Låt oss hoppas att prognoserna slår in!

Annonser

One Response to Det är vi själva som avgör

%d bloggare gillar detta: