Vi har alla dödat Saab

Tyvärr ser det ut som att Saab Automobil går i graven. Många har varit med och försökt rädda företaget. Vi har sett det hela bli både politik och spekulation. Försöket till ”räddning” från Koenigsegg Group har hela tiden sett alldeles klent ut. De har inte haft de verkliga ekonomiska musklerna.

Men det som fällde affären och som kommer att driva Saab i graven är betydligt enklare än alla de turer vi sett valsas i pressen. Raden av spekulationer, räddningsförsök, politiska dimridåer och annat har bara skymt det egentliga skälet.

Saab säljer för få bilar.

För att ha kvar ett företag måste det generera vinst, eller i alla fall ett nollresultat. Det har inte Saab gjort på 20 år (mer än något enstaka år).

Det kommer nu att uppstå en diskussion om vems felet är att Saab dör. Svaret är mycket enkelt: i princip allas, utom de (allt för) få som valde att köpa en Saabbil.

Annonser

14 Responses to Vi har alla dödat Saab

 1. elina skriver:

  Hur många andra företag har jag lagt i graven genom att inte köpa deras produkter?

 2. Andreas Krohn skriver:

  Elina: Många… Marknadsekonomi fungerar så.

 3. Benjamin skriver:

  Är det något fel att Saab dör? Det är väl en naturlig följd av marknadsekonomin.

 4. Morgan skriver:

  Benjamin !

  Inget fel kan tyckas, tills du själv står där och blir av med jobb och kanske måste lämna bostad mm då du inte kan betala dina räkningar…..

  Förresten varför leva på bidrag allihop?

 5. Andreas Krohn skriver:

  Benjamin: Håller med: om ingen köper bilarna är det naturligt att sluta producera dem.

  Morgan: Visst är det synd om dem som blir av med jobbet. Men lösningen kan knappast heller vara att fortsätta producera bilar (i princip) ingen vill ha.

 6. Synd för oss i västsverige. Men vad gör EU kan de inte skydda oss mot nåt. Chineserna har startat biltillverkning i Bulgarien och har på så sett kommit in på marknaden utan att köpa ett bilmärke. Volvo köpte dom och det är ju ok. Vad ska vi med vårt EU-medlemskap ? Finns det än bra sak som svenska politiker lyckas ta med hem till Sverige som vi tjänat på. Nej bara bara en massa klimat-tjafs som vi inte tjänat en spänn på.

 7. Hans Hjertén skriver:

  Vi har alla dödat en SAAB. Min SAAB körde jag till skroten. Och många SAABar har dödat någon av oss. SAAB genomförde radikala innovationer på sina bilar i jakten på att bli den bästa miljöbilen i världen. T ex tog man bort reservhjulet! Och med etanoldriften blev koldioxidutsläppen nästan negativa. Tänk vilket genidrag det var att montera in låtsaslås i dörrarna!
  Tjuvarna behövde inte ens ta med sig verktyg för att stjäla en SAAB. I och med att försäkringsskyddet föll ut ( i de fall bilägaren hade stöldförsälring) påbjöd bolaget ägaren att köpa sig en annan likvärdig SAAB. Därmed ökade SAAB sin försäljning. Det såg lovande ut under en rad av år! Kanske man inte tänkte på att lägga undan tillräckligt med hö i ladorna, utan bonusade bort kapitalöverskottet. En möjlighet blir nu att utveckla ett nytt stridsflygplan, JASP 39 Grisen, där JASP står för jakt, attack, spaning och passagerarflyg (charter).

 8. Bengt Svensk skriver:

  Var glad att inte Tjuvamoooona fick chansen att sända miljarder över Atlanten!

 9. Anders skriver:

  Enlgit 10 i topp statistik från BIL Sweden registrerades år 2006:
  29 539 Volvo V70
  14 494 SAAB 9-5
  12 578 Volvo V50
  11 130 Saab 9-3
  9 016 VW Golf
  8 857 VW Passat
  8 715 Ford Focus
  8 235 Toyota Corolla
  6 415 Peugeot 307
  5 682 Skoda Octavia

  Om alla som köpte icke-svenska bilar istället köpte en SAAB innebär det att SAAB hade sålt ytterligare 46 920 bilar. Saabs produktion har legat kring 100 000 bilar per år och de skulle behöva komma upp i minst 500 000 för att kunna stå på egna ben (skakigt, men ändå stå, se på Volvo). Varje svensk som köpt en icke-svensk bil skulle i så fall behöva köpa 10 SAABar för att ”rädda” företaget. Det är ‘resten av världen’-s fel att SAAB troligen går under.

 10. […] Tokmoderaten och Norah4you och Högberg och Michaelas och Krohniskt och Deepedition och Sagor från […]

 11. withloveolga skriver:

  Väldigt tråkigt för de som förlorat jobben och deras familjer. Men även för vårat land och alla invånare här. Hoppas att det snart kommer nått positivt för oss alla.

 12. […] har påpekat det förut, förklaringen är uppenbar: för att överleva måste en biltillverkare också sälja de bilar man […]

 13. […] läktarcoacher som kommit med lösningar. Men ändå har hela kärnfrågan varit enkel, jag skrev detta i november 2009: [Det] som kommer att driva Saab i graven är betydligt enklare än alla de turer […]

%d bloggare gillar detta: