2 reflektioner om upphovsrätt

1) Om Piratpartiet vore en intresseorganisation skulle de välkomna de steg Moderaterna i dag tar på DN debatt i frågan om upphovsrätt. En smart intresseorganisation välkomnar en makthavare som förflyttar sina positioner närmare de som den egna organisationen har. Så varför är inte Piratpartisterna glada? Tycker de att Moderaterna fjärmat sig mer från deras åsikter?

Nej.

Svaret är att Piratpartiet, som kanske namnet antyder, har gått från att driva ett sakintresse till att bli ett politiskt parti. I förhållande till regeringspartiet Moderaterna är de inte längre en opinionsbildare – de är en konkurrent. Röster som kan tillfalla Moderaterna kan tas från deras egna. Piratpartister har blivit politiker.

Detta är en av anledningarna till att jag inte gillar när särintressen blir partier. Den inbyggda politiska logiken gör att de inte längre blir glada när de får mer som de vill.

————————–

2) I sakfrågan tycker jag att det är starkt av Moderaterna att försöka hitta en väg ut ur den meningslösa låsningen där det varit allt för mycket av ett skyttegravskrig mellan dem som benhårt försvarar upphovsrätten och de som gjort allt de kan för att skjuta den i sank. De senare har ofta hävdat att de är för upphovsrätten, men aldrig verifierat det påståendet genom att försvara den.

Jag tror att över 95 procent av befolkningen kan hålla med om följande två påståenden:

1: Vi ska ha en upphovsrätt även i framtiden
2: Den upphovsrätt vi har i dag fungerar inte längre i den digitala världen och måste förändras

Mitt förslag är att vi fullständigt struntar i de max fem procent som inte håller med. Då kan vi kanske börja gå framåt.

Annonser

6 Responses to 2 reflektioner om upphovsrätt

 1. Sargoth skriver:

  En intresseorganisation som beter sig som ett politiskt parti har vissa strategiska bekymmer. Ett politiskt parti som beter sig som en intresseorganisation har likaså vissa strategiska bekymmer.

  Ett politiskt parti som beter sig som ett politiskt parti känns dock bara tautologiskt, något som är att förvänta per definition. Håller du inte med? 😉

 2. Nisse skriver:

  På vilket sätt är detta något nytt från moderaterna? Detta är samma politik som de drivit tidigare, med skillnaden att de nu är tydliga med att de struntar i kreatörerna för att stärka upphovsrättsindustrin.
  Läs gärna Rick Falkvinges bloggpost om just detta:

  http://rickfalkvinge.se/2009/12/17/moderaternas-utspel-idag-ar-inte-en-forandring-av-deras-upphovsrattspolitik/

 3. Tor skriver:

  Fast även intresseorganisationer kan ju bli besvikna när inte de föreslagna förändringarna lever upp till förhoppningarna. När hörde vi senast någonting positivt från Naturskyddsföreningen om mindre steg som tas i rätt riktning? Så man får inte heller glömma att även intresseorganisationer ofta vill lyfta fram i debatten att små förändringar inte räcker.

  Men jag tycker ändå mig ha sett litet mer partipolitisering i upphovsrättsdebatten, så jag håller med om att detta är någonting som piratpartiet bör akta sig för om det vill bli taget på allvar.

 4. Andreas Krohn skriver:

  Nisse: Jag bedömer att det är nytt, likaså gör DN debatts redaktör detta, annars hade artikeln inte blivit publicerad. Jag håller inte Rick Falkvinge som en kompetens bedömare av moderat politik, som jag anför i bloggposten är han jävig i detta.

 5. Rich skriver:

  Detta var väl på tiden. Tror ju knappast att moderaterna hade tagit detta steget om inte Piratpartiet uppmärksammat denna frågan genom sin framgång i EU valet.

 6. Donsan skriver:

  hEn smart intresseorganisation välkomnar en makthavare som förflyttar sina positioner närmare de som den egna organisationen har

  Att några representanter för ett styrande parti har ”åsikter” om något som varken gör från eller till betyder inte att ”makthavare” har ändrat sin politiska position – Låt oss inte glömma makthavare Reinfeld som inför TV sade att han inte ville jaga en hel ungdomsgeneration och sedan överlämnade jaktlicensen till den amerikanska skiv- och filmaffian i Sverige representerade av Antipiratbyrån och Ifpi och som sedan vägrade debattera sveket – Allt vi får höra är den stora lögnenkulturarbetarna måste få betalt och kunna leva på sitt arbete – yeah right!!

%d bloggare gillar detta: