Är väljarna för dumma för ideologi?

När jag läser Sanna Raymans tänkvärda ledare kan jag inte låta bli tanken på frågan ovan.

Man kan så klart formulera frågan snällare och mindre rubrikvänligt som ”är väljarna ointresserade av ideologi” eller ”orkar inte väljarna med ideologiska resonemang”. Tidigare har jag filosoferat över att ideologi blir ett fenomen för den politiska oppositionen, men att den är oförenlig med Rosenbad. Att styra landet gör lätt att man blir en förvaltare och glömmer sina idéer.

Man kan ju fråga sig vad politik skulle vara utan ideologier som grund. Ganska hafsig, svårförutsebar och inkonsekvent kan man gissa.

Man kan ju lätt dra sig till minnes politiker som med ideologiska resonemang vunnit segrar i opinionen. Hade sossarna blivit det dominerande politiska partiet i efterkrigstiden utan visionen om Folkhemmet? Hade Moderaterna kunnat bli största borgerliga parti utan Gösta Bohmans ideologiska kamp för marknadsekonomi på 70-talet? Troligen inte i båda fallen.

Svaret kan ligga i definitionen av ideologi. Wikipedia sammanfattar betydelsen kort:

Ideologi betecknar i allmänna ordalag en åskådning, alltså en samling idéer, ofta om samhället.

Låter inte särskilt sexigt.

Ideologi i sig kan nog aldrig bli en väljarmagnet. Det som krävs är att den förenas med en vision – om framtiden. Gärna också med en tydlig fiende. Ronald Reagan behövde Sovjetunionen för sin politik. Gösta Bohman behövde Palme och Socialdemokraterna. Vänsterpartiet behöver en ”underklass”. Sverigedemokraterna behöver invandrarna.

Ideologi utan fiende eller mål blir andefattigt. Å andra sidan kräver fiender och mål en strategi, som gärna kan sammanfattas i en ideologi. Väljarna uppskattar nog en ideologi, men de vill också veta vad konsekvenserna av den blir. Tyvärr ser vi allt för sällar svenska politiker peka på vilket Sverige de vill ha om tio år. Jag tror att många skulle vinna på att lägga tid på detta, inte bara på nästa omröstning i riksdagen. Men det kräver ett visst politiskt mod.

Annonser

One Response to Är väljarna för dumma för ideologi?

  1. Mary skriver:

    Precis – bra… Ska försöka tänka vidare på detta.

%d bloggare gillar detta: