Bland gnällspikar och spårpopulister

Kylan har onekligen bitit sig fast i såväl landet som den politiska debatten. Allehanda personer försöker göra politiska poänger av kylan. Smart så klart, problemet berör många och många är förbannade. Kylan lamslår oss så att vi nästan liknar ett u-land.

Miljöpartiets Peter Eriksson är ute och hävdar att om han styrde landet skulle tågen funka bättre. Han är inte på något sätt otydlig i sin populism, enligt Svenskan säger han:

– Med en rödgrön regering går tågen oftare, bättre och snabbare.

Undrar vilken oppositionspolitiker som inte skulle försöka sig på den lätta? Undrar också hur många som går på den typen av billiga poänger?

Nu ska även värnpliktiga kallas in för att hjälpa till med att röja snö. Men Värnpliktsrådet är då snabbt framme och snyftar: de tycker att de värnpliktiga borde få extra betalt för detta. Tydligen trots att det är frivilligt för de värnpliktiga att delta.

Då känner jag igen att vi är ett i-land igen. Vi klarar trots den svåra kylan att bråka om skitsaker.

Skönt. Tack Värnpliktsrådet för den!

———————–

Kylan tycks för övrigt att vara på väg bort.

Annonser

3 Responses to Bland gnällspikar och spårpopulister

 1. Anders Eriksson skriver:

  Vi tycker inte att det är grå arbetskraft. Däremot tycker vi att extra arbete ska kompenseras med extra ledighet och att man måste få möjlighet att genomföra eventuell utbildning man missar.

  Läs mer om vad vi tycker på Politikerbloggen.

  Anders Eriksson,
  generalsekreterare
  Värnpliktsrådet

 2. Andreas Krohn skriver:

  Jag har inte sagt att det är ”grå arbetskraft”. Det är det inte heller, det är frivilliga som ställer upp.

  Att sedan Värnpliktsrådet försvarar att det ska finnas värnplikt (eftersom ert existensberättigande annars upphör) är inte särskilt förvånande.

  Jag utgår från att försvarsmakten kan hantera detta rent utbildningsmässigt. Man kan väl skippa en övning i att gräva skyttegravar till förmån för att gräva snö. Eller skippa en vinterövning för att ha en annan vinterövning (gräva snö).

  Försvaret är ju inte bara till för att försvara oss mot Ryssar med AK47:or. Det är också till för att hjälpa samhället att fungera. Därför vaktar försvaret slottet mot angripare och hjälper till vid översvämningar eller snökaos osv. Jag tror bara att det är Värnpliktsrådet som ser ett problem i detta.

 3. Anders Eriksson skriver:

  Blandade ihop dig med någon annan bloggare, som skrev om grå arbetskraft. Ber om ursäkt för det. För vi är överens, det är inte grå arbetskraft utan en skarp uppgift. Regleringsbrevet – och inriktningsbeslutet från i somras – är tydligt på den punkten, Försvarsmakten ska kunna bistå det övriga samhället vid behov. Därför är det heller inga problem att man använder sig av värnpliktiga för att göra det, vilket vi heller aldrig hävdat.

  Att det bara skulle vara vi som ser det som ett problem, är heller inte sant. Vi blev rätt hårt ansatta av olika medier under dagen i tisdags, som alla ville ha fördömanden från oss. Vilket de inte fick.

  Däremot tycker vi att det är rimligt att de som gör en extra insats också blir kompenserade för det. Det är ingen skillnad om man är anställd eller om man är inpliktad, tycker jag. Det finns inget utrymme för ekonomisk kompensation för den här typen av insatser inom ramen för nuvarande ersättningssystem, då får man kompensera det på annat sätt.

  Och nej, man bör inte skippa övningar. De värnpliktiga är inne inte i första hand för att lösa uppgifter här och nu, utan för att utbildas till våra krigsförband. Och jag vet inte med dig, men jag vill i alla fall ha en krigs- och insatsorganisation som faktiskt är verkansfull. Och då bör man inte dra in utbildning.

  Vår exixtens som organisation är över huvud taget inte en faktor bakom Värnpliktskongressernas beslut att förespråka ett pliktbaserat system.

  Anders Eriksson

%d bloggare gillar detta: