Städarens pension går upp i rök

Debatten om hushållsnära tjänster fortsätter. Nu står de politiska blocken tydligt mot varandra efter Ohlys ingripande att räta upp de rödgröna leden till sin linje.

De rödgröna har tre huvudargument mot RUT-avdraget.

1) Man ska städa upp sin egen skit
2) Det kostar 1,3 miljarder kronor (som borde läggas på annat)
3) Det är höginkomsttagare som gynnas av reformen

Låt oss betrakta det första argumentet som omöjligt att avgöra sakligt, det är en ren värdering som i grunden går tillbaka till en ideologisk grundsyn. Vi tittar i stället närmare på de 1,3 miljarder kronorna och vilka som gynnas.

Det råder enighet om att det finns cirka 11 000 personer sysselsatta i denna sektor. Det Mona Sahlin kallar en subvention (hur nu lägre skatt kan vara en subvention) är 1,3 miljarder kronor, vilket motsvarar runt 118 000 kronor per jobb. Men det är ju ett ganska snävt sätt att se det, rimligen har myntet en sida till, intäkter.

Om staten lägger 1,3 miljarder kronor och detta är till hälften subventionerat av skatter är den verkliga omsättningen av arbetet är 2,6 miljarder kronor. Den snabbe kan då direkt räkna ut att 520 miljoner kronor är moms, pengar som staten får tillbaka direkt. Dessutom betalar den som arbetar med de hushållsnära tjänsterna skatt och har dessutom ett jobb vilket gör att personen inte belastar a-kassan eller socialbidragssystemet. Staten får både intäkter och sparar andra kostnader. Om man tar hänsyn till detta borde detta vara en av de billigaste jobbskapade åtgärderna Sverige håller på med. Betydligt billigare än AMS-kurser i alla fall.

Man bör också ställa sig frågan vad som händer om man tar bort avdraget. Låt oss räkna igen.

En städtimme kostar (innan subvention) ungefär 250 kronor. 50 kronor är moms, vilket lämnar 200 kronor kvar att betala städaren (eller motsvarande) för. Av de pengarna kommer ganska exakt hälften att försvinna i löneskatter, administration och andra kostnader. Det ger städaren en lön på ungefär 100 kronor per timme.

I klartext: du pröjsar (halva 250 kronor) 125 kronor för att städaren ska få 100 kronor.

Risken, om avdraget tas bort, är därmed uppenbar att folk kapar mellanstegen och konstaterar att (i stället för att blanda in moms, löneskatter, mellanhänder osv) man kan lösa det ändå. Städaren kan fortsätta som vanligt och uppdragsgivaren och städaren kan dela på de (125 minus 100) 25 kronor som blir över. Att plötsligt i stället betala dubbelt så mycket som tidigare kommer inte att vara särskilt attraktivt.

I klartext igen: man löser det svart.

Att folk skulle välja att städa själva kommer så klart att förekomma, men det kommer nog inte vara den vanligaste eller mest attraktiva lösningen.

Det troliga scenariot är att en vit sektor, som redan har varit svart, åter blir svart. Men detta sker efter att den utökats rejält i och med avdraget för hushållsnära tjänster. Det blir en stor svart sektor.

Följden av att det blir att de som arbetar där inte längre kommer att få sådana saker som avtalsenliga löner, anställningstrygghet och avsättningar för pension.

De som drabbas av det blir inte höginkomsttagarna. Men städaren kommer att se sin pension gå upp i rök.

—————————————–

Bloggat om ämnet: Federley, Annie Johansson, Per Ankersjö, Johan Ingerö, Kent Persson, Mary X Jensen och Sanna Rayman.

Annonser

2 Responses to Städarens pension går upp i rök

  1. […] Fredrik Kjellberg och PCL och Rasmus och Krohniskt och Annie och edvin och Mark och […]

  2. […] var det alltså inte för Sahlin (egentligen Ohly) att få tyst på denna debatt inom. För visst är det så att detta kommer att göra att facket tappar medlemmar när folk går från vita till svarta jobb. […]

%d bloggare gillar detta: