Larvig protektionism i USA

Populism och protektionism går allt för ofta hand i hand. I USA får utrikesminister Hillary Clinton kritik för att hon spenderar 5,4 miljoner dollar på kristallglas. Men kritiken går inte ut på att det är en himla massa pengar att spendera på glas. I stället väljer kritikerna att framhålla att hon inte köpt glasen från ett företag i USA (utan från ett företag i Sverige). Argumentet är att Clinton borde spendera pengarna i USA och inte i utlandet – eftersom det skulle gynna amerikanska jobb.

Just den typen av populismprotektionism är den fånigaste.

Utan handel med omvärlden hade USA varit fattigt. Det är kanske lätt att säga att alla amerikanska dollar ska spenderas i USA. Men hur skulle det se ut om inget annat än dollar spenderades i USA? Om inte omvärlden köpte amerikanska produkter?

Politiker har ett ansvar att tänka längre än näsan räcker och längre än till nästa valurna.

Annonser

7 Responses to Larvig protektionism i USA

 1. C skriver:

  Drar ju då en liknelse till att poltiker enligt vissa borde köra Saab.

 2. Bysen skriver:

  SAAB som ägdes av…GM som ligger i…USA!

 3. Krikon skriver:

  Uppgifterna om glasinköpet förekommer i New York Post som är en skvallertidning typ Aftonbladet. Därför behöver uppgifterna inte tas på allvar.

 4. JP skriver:

  Den amerikanska progressiva rörelsen, dit makarna clinton hör, har alltid velat vara Européer, de önskar så gärna att de kunnat ha det som i Europa: enväldig stat och socialistiska välfärdslösningar.

 5. elmalo skriver:

  Klart USAs regering ska anlita USAs glasbruk och inte slosa mina skattepengar pa dricksglas fran socialistiska lender. Typiskt sloseri av Hussein Obamas regering. Hoppas han och hans hantlangare aker ut snart.

 6. john olsson skriver:

  Denna liksom många andra artiklar i svensk media förvränger svenskarnas bild av USA. Själv bor jag här i USA, och följer dagligen amerikanska nyheter både på TV och tidningar men har inte sett någonting om att Hillary Clinton köpt svenska glas.

  Istället för aatt hitta ett sätt att kritisera amerikaner, kunde svensk media använda denna historia till att glädjas åt att USA har en smart regering som uppskattar kvalitet.

 7. Andreas Krohn skriver:

  John: Jag tycker inte att just denna artikel förvränger bilden av USA särskilt mycket, i jämförelse med hur det brukar låta i den svenska pressen. I detta fall finns det ju både vettiga och protektionistiska åsikter från amerikaner publicerade.

  Det som missas är att det nu är den annars ganska protektionistiska amerikaska regeringen som faktiskt står för frihandelslinjen.

%d bloggare gillar detta: