Man ska inte förbjuda bort åsikter

Inför val uppstår alltid en debatt om vilka politiska partier som ska få komma in i skolor och i vilken utsträckning. Jag tycker vi ska välkomna debatten, men samtidigt tänka efter vilket samhälle vi vill ha.

”Sverigedemokraterna eller inte”, är ofta frågan, men egentligen är det en betydligt bredare debatt om demokrati.

Det finns många goda skäl att inte lyssna på Sverigedemokraternas populism. Men frågan bör avgöras av varje person, inte kollektivt. Varje person måste själv komma fram till vad man ska lyssna på och inte.

En skola som stänger ute Sverigedemokraterna tystar debatten. Riskerna är uppenbara att detta snarare gynnar utestängda partier än hindrar dem. Det uppstår ett martyrskap. Men än viktigare är att skolan då också sätter en gräns för vad som är ”tillåtna” och ”otillåtna” åsikter. Normalt undviker vi att kategorisera så i en demokrati. Alla åsikter bör vara tillåtna och vara en del av den fria debatten. Åsikter ska sedan bekämpas med åsikter, inte förbud.

Det kan möjligen framstå som en bekväm lösning för oss som inte gillar Sverigedemokraterna att försöka förbjuda bort dem. Problemet är att det både är ineffektivt och odemokratiskt.

Som vanligt äro genvägar senvägar. Vi som tror på allas lika värde får helt enkelt göra oss omaket att stå upp för våra åsikter och ta debatten!

Annonser

4 Responses to Man ska inte förbjuda bort åsikter

 1. Michael skriver:

  det gör ont när knoppar brista sägs det……lika ont gör det när dom vissnar o dör….

  Allt är lika förgängligt som det är unikt.

  En vis man sa till mig en gång.

  Om man skulle ta tillvara alla människors posetiva ideer talanger och filosofier skulle det inte finnas fler frågor.

 2. Michael skriver:

  Lol det är ingen konst att skapa motsättningar genom immigration och egenskapad ekonomikris.

  Så man kan styra gneom motsättningar.

  Ett polariserat folk är ett bevis på en korrupt regering.

 3. sinikka naumanen skriver:

  Jag tycker personligen att man ska lyssna på varje parti !!

  VAD står på deras AGENDA, Varför DETTA och framför allt ställa frågorna just till partimedlemmarna eller partitopparna!!

  VARFÖR? varför skulle man istället debattera dessa saker med kompisar det är bäst och ta dessa som framför sin politik!!!Du går inte till Systembolaget om du har ett ärende till banken??eller du går inte till gymmet om du ska till doktorn!!så enkel logik är det!!

  Men om det finns rädsla att ungdomarna blir smittade av tex. SD-politik…det tror jag inte..ungdomar är kloka och kan faktiskt välja..det är många gånger klokare än vi vuxna!!

  Allt som tystas ner kommer UPP med en explosiv kraft senare!!

  TYCKER SJÄLV ATT VI BÖR GRANSKA ORDET OCH DESS BETYDELSE RASIST sant DEMOKRATI!!!Tack och lov har vi NÄSTAN!! en fri debatt fortvarande…så låt debatten blomma..i demokratin namn! Sinikka Naumanen författare ”Häxkitteln” samt ”Vem ska ta ANSVAR?”

%d bloggare gillar detta: