Blir Förbifarten byggd nu?

Det är bra att regeringen nu givit ett tydligt besked att Förbifart Stockholm ska byggas. Kanske ser vi slutet på 30 år av förhalande och processande. I alla fall om regeringen får fortsätta att regera.

Det är också välkommet att beskedet tydligt lockar ut sossarna på banan. Sossarna har våndats med frågan eftersom de sitter med två tillväxtfientliga partier i knät. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har gjort vad de kan för att förhala och förhindra frågan.

Många är de sossar som väntat på dagens besked från regeringen. De är glada ju längre regeringen kan dra frågan, så att de – om de får makten – slipper så mycket som möjligt av kohandel med v och mp.

För visst riskerar det att kosta en hel del för Sossarna att dra igenom ett beslut om förbifarten. Man kan bara tänka sig vad Miljöpartiet och Vänstern kan komma att kräva i ”politiskt skadestånd”. Förslag om nedlagda kärnkraftverk, friår, höjd fastighetsskatt, minskad frihet för friskolor eller förstatligande av företag lär stå som spön i backen. Det sistnämnda gäller förvisso också (s) som ville köpa Saab, men låt oss stryka det som tillfällig populism.

Vi ska nog också vara försiktiga i att teckna in sossarna för förbifarten. Än så länge har det beskedet bara kommit från Carin Jämtin, ska vi tro på det ska det åtminstone komma från Mona Sahlin. Gärna med Lars Ohly och Maria Wetterstrand surt nickande i samma rum.

Vi har tidigare sett Carin Jämtins dåvarande motsvarighet lova att inte införa trängselskatt i Stockholm. Bara för att minuten senare se Göran Persson förhandla bort det löftet till Peter Eriksson och Miljöpartiet.

Tiden för Mona Sahlin att kunna ducka i frågan rinner ut. Men den som vill vara säker på att Förbifarten inte ska kohandlas bort i ett slutet rum i Rosenbad bör inte chansa på vänsterlaget.

Annonser

One Response to Blir Förbifarten byggd nu?

  1. […] Bloggar: Andersson och Lotta och Arkelsten och Kjellberg och Ankersjö och Edvin och PCL och PJ och Robert och Mark och Krohniskt […]

%d bloggare gillar detta: