Euron utan försvar

Svenska folkets stöd för att införa euron dippar rejält i en mätning som presenteras i dag. Det finns två huvudsakliga förklaringar till detta som har gemensamt att ingen riktigt försvarar euron.

1: De europeiska ledarna är inte tuffa nog. Självklart påverkar kriserna i främst Grekland, men också i Italien, Portugal och Spanien förtroendet för valutan. Det är inte utan att man misstänker att länderna använt tryggheten inom valutan för att skjuta sina egna problem framför sig. Rimligen måste grekerna fatta att det i längden varken håller med statsbudgetunderskott på uppåt 10 procent eller att folk ska gå i pension vid 50 år. Men de har inte orkat ta tag i det.

Hade detta skett innan eurotiden hade den grekiska valutan tagit rejält stryk. Nu späder den bara ut euron.

Detta kan inte accepteras av EU.s ledare. Det är dags att ta en rejäl diskussion om tuffare sanktioner. Ingen ska kunna skicka notan vidare till de andra länderna (läs Tyskland…). Om inte euroländerna klara att sköta sig gör tyvärr folk rätt i att vara skeptiska till projektet.

2: Folkomröstningen förlamade den svenska eurodebatten. Det politiska ledarskapet i den svenska eurodebatten har uteblivit efter folkomröstningen. Visst ska man ha respekt för folkomröstningar, men det hindrar inte att politiska ledare kan opinionsbilda i frågan. Båda statsministerkandidaterna inför höstens val är för euron, i likhet med 80 procent av riksdagen. Det är inte bara en politisk möjlighet att påverka opinionen, det är faktiskt också en skyldighet. Om de politiska ledarna bedömer att det är en fördel för Sverige att vara med i samarbetet bör de säga och driva det.

Folkomröstningar blir lätt trauman i svensk politik. Skräckexemplet är omröstningen om kärnkraften, men även eurofolkomröstningen skapar en hel del politisk kramp.

För att svenska folket ska bli positiva till euron (igen) krävs politiskt ledarskap, både i Sverige och i Europa.

Annonser

4 Responses to Euron utan försvar

 1. Futre skriver:

  Så det är okej att lura folk till att tycka något så länge det gynnar landet? Jag skulle inte kalla det särskilt demokratiskt.

 2. Flute skriver:

  Och varför ska vi bli positiva till euron? Vi ska väl snarare vara glada att Sverige inte är med i eländet just nu!

 3. Svenken skriver:

  Lämna EU, fjäska med Norge och skapa en liten nordisk union. Efter ett tag ansluter nog Island, Finland och Danmark ska ni se 🙂

  Tror det gjordes ett försök för några hundra år sen, kanske dags igen?

 4. Fredrik skriver:

  Bra skrivet herr Krohn!
  Läser man sedan kommentarerna under, kan jag inte låta bli att bli lite trött av denna ständiga nostalgiska övertro på ”Nordisk Union”…
  Vart tog diskussionen vägen om ”globalisering” av världen vid de tillfällena?

%d bloggare gillar detta: