Vi vill inte ha en Svenssonkung

Monarkin står inför ett svårt PR-dilemma. Det som hotar dem är också det som räddar dem.

Enligt SOM-institutet sjunker nu stödet för den svenska monarkin. Anledningen som anges är slarvigt uttryckt att kungahuset har blivit för folkligt. När kronprinsessan gifter sig med ”en man av folket” kan man tänka sig att kungahusets värsta kritiker skulle blidkas. Kanske är det också så. Men samtidigt verkar förhållandet ha betydligt mer påverkan på dem som egentligen gillar kungahuset.

Den klassiska kritiken mot kungahuset brukar kunna sammanfattas ungefär med:

1) Man ska inte födas in i ett ämbete
2) Kungahuset står över medborgarna, medan demokratiska värden säger att alla ska vara lika värda
3) Kungahuset kostar mycket pengar och de har ett överflöd av lyx

Uppenbart har den argumentationen – mot bakgrund av vad som nyss konstaterats – inte varit särskilt framgångsrik. Svenska folket vill nämligen inte han någon Svenssonkung som köper kläder på HM, fläskfärs på Konsum eller kör omkring i en Volvo V70. Vi vill ha en riktig kung. Eller möjligen ingen kung.

Svenssonkungtanken är en kompromiss ingen gillar. Republikförespråkarna läs knappast bli nöjda så länge vi har en monark. Och monarkiförespråkarna vill ha en riktig kung, som frotterar sig med stiliga statschefer, som bor i ett flott slott och som kör Ferrari.

Varför är det då ett dilemma, när lösningen verkar så enkel?

Det vore inte helt enkelt för kungahuset att backa utvecklingen. Troligen är det så att prinsessbröllopet i sommar sätter punkt för det kungahus som representerade 1900-talet: En kung utan politisk makt – men ändå med betydande symbolmakt. En kung av den gamla skolan som helt enkelt är kungalik. En nivå över vanligt folk.

Nu handlar det för kungahuset att gå in i nästa kapitel. Att sälja ”det folkliga kungahuset” kommer att vara svårare.

Men detta till trots kan vi konstatera att kungahuset ändå har ett kompakt stöd bland det svenska folket. Än så länge skulle den som försökte ha svårt att vinna en folkomröstning (ordet för dagen) om att avsätta kungen och avsluta Sveriges monarki säkerligen misslyckas.

——————————-

Tillägg den 21 april: PJ Anders Linder noterar i en kommentar att det finns fler mätningar, som inte pekar i samma riktning som SOM:s.

Annonser

2 Responses to Vi vill inte ha en Svenssonkung

  1. Jesper Svensson skriver:

    Ja, en folkomröstning idag vore svår att vinna. Men det verkar som att trenden går åt rätt håll. Det finns hopp 🙂

  2. […] på andra bloggar: Krohn, Andreas. »Vi vill inte ha en Svenssonkung», i Krohniskt (2010-04-20). Svensson, Jesper. »Stödet minskar för monarkin», i Jesper Svenssons […]

%d bloggare gillar detta: