En ny vänstergiv?

”Valet är inte avgjort” är rubriken på Göran Erikssons analys av dagens nya opinionssiffror, i Svenskan. Med respekt för att han kanske inte satt rubriken själv för det nog ändå betraktas som dagens understatement. Eller möjligen vinnare av dagens både-hängslen-och-livrem-pris.

Inga svenska val är avgjorda ett halvår i förväg.

Vissa kommer redan med försök till förklaringar. Och visst, de kan ha rätt. Siffrorna sammanfaller onekligen med vänsterpartiernas budgetförslag och diskussioner om avskaffat RUT-avdrag, återinförd förmögenhetsskatt, stoppad Förbifart Stockholm och höjda skatter för de flesta som jobbar.

Det ska bli riktigt intressant att se hur väljarna i Stockholm reagerar på förslagen. Uppenbart har inte vänsterpartierna prioriterat högt att göra sig populära bland storstadsväljarna. Kanske är det också så att Miljöpartiets inbrytningar bland så kallade ”lattemammor” (storstadsliberala yngre kvinnor) nu går tillbaka. Trots allt är de storstadsväljare som knappast tror på den senaste räckan av bakåtsträvande förslag. Miljöpartiets kovändning om RUT-avdraget kan kosta dem många röster.

Helt klart är att vänsterpartierna med sitt gemensamma budgetförslag inte längre kan inta separata positioner. Lars Ohly kan inte längre spendera 55 miljarder i skattehöjningar som han vill. Sossarna kan inte vackla om RUT-avdraget eller längre låtsas som att de är en garant för Förbifart Stockholm. Miljöpartiet tappar sin mittenprofil när de sitter i samma soffa som Ohly. Inte heller kan de göra företagsvänliga utspel som de vill. Frågan är om de också måste vika sig om till exempel undantagen i LAS.

Kakan måste nu antingen sparas eller ätas upp. Det är en ny vänstergiv.

——————————————-

Bloggar: Ankersjö, Soilander, Kent, Seved, Pär Gustafsson, André Assarsson och Pär Henriksson.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: